Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

El rei Jaume I de Llorens Poy torna a la plaça Major i marca l'inici d'un any dedicat al Fill Predilecte de Vila-real

dissabte, 20 de febrer de 2016

Inauguració de l'estàtua del rei Jaume I_2

La imatge del rei Jaume I que va idear i va esculpir el Fill Predilecte de Vila-real Vicente Llorens Poy torna a presidir el centre neuràlgic de la ciutat. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, el regidor delegat de Patrimoni, Emilio M. Obiol, i el nebot de l'artista vila-realenc, Antonio Carlos Llorens Lara, han donat la benvinguda aquesta vesprada a la rèplica en bronze de l'escultura del rei fundador en un acte que marca l'inici d'un any que el consistori vol dedicar a la memòria de Llorens Poy, qui va faltar el 2014. 

L'escultura, d'1,2 metres d'altura, descansa sobre un pedestal de pedra de Borriol i reprodueix de manera fidel l'estàtua que l'artista de Vila-real guardava en la seua casa museu, així com, a una escala major, el monument que se situa en el jardí del rei Jaume I i que, fins fa només una dècada, va ocupar el centre de la plaça Major de la ciutat. "Durant els últims anys, la imatge del rei en Jaume no ha estat ací, però si bé ha sigut una absència física, ni molt menys ho ha estat en el plànol emocional o històric. Perquè cada vegada que han arribat aquestes dates, quan commemorem l'aniversari de la fundació de Vila-real, hem sentit que d'alguna forma, més de 700 anys arrere, havia sigut ací on havia començat el nostre trajecte com a poble. En el cor de la vila, amb el rei Jaume I i en un dia com hui, 20 de febrer de 1274", destaca l'alcalde, qui ha incidit també en la importància que per al Fill Predilecte Llorens Poy havia tingut poder retornar la seua imatge de Jaume I a la plaça per a la qual va ser ideat. 

"Amb aquest acte aconseguim ambdues coses, recuperar la imatge del fundador per al centre urbà però, sobretot, homenatjar la memòria d'un dels artistes més importants de l'art contemporani, qui va imaginar, va modelar i va crear aquesta figura i sempre va voler que una de les seues obres mestres tornara a presidir el cor del seu estimat Vila-real", agrega Benlloch. En aquesta línia, l'alcalde ha volgut aprofitar l'acte per a avançar la celebració durant 2016 d'una sèrie d'activitats centrades a "posar en valor la grandesa del llegat del nostre Fill Predilecte i apropar als vila-realencs la fascinant obra d'un dels grans noms de l'art contemporani".

L'alcalde ha agraït la col·laboració i predisposició de la família de Llorens Poy així com l'esforç pel Departament de Patrimoni, capitanejat per Emilio M. Obiol. El regidor, per la seua banda, ha detallat el treball realitzat per a "aconseguir el motle" i "intentar posar-nos en el punt de vista del creador de l'obra per a aconseguir una peça exacta a aquella que ell mateix va idear en l'últim quart del segle XX". "Un rei que manté en una mà l'espasa amb la qual protegeix la seua missió i, en l'altra, el pergamí de la Carta Pobla que ens atorga els drets i privilegis com a vila", conclou Obiol.

L'acte ha comptat amb la col·laboració de Sonia Gili Cabedo, estudiant de 6é curs d'ensenyament professional de guitarra del CA de Música de Grau Professional Mestre Goterris, qui ha interpretat les peces Lágrima, Adelita i Sueño (masurca), totes elles del mestre vila-realenc Francesc Tàrrega.

Galeria multimèdia

Imatges

Inauguració de l'estàtua del rei Jaume I_3 Inauguració de l'estàtua del rei Jaume I_1 Inauguració de l'estàtua del rei Jaume I
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es