Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

El documental 'Rafael Guastavino, el arquitecto de Nueva York' connecta Vila-real amb la Gran Poma en la seua estrena a la ciutat

dilluns, 14 de març de 2016

Preestrana de 'Rafael Guastavino, l'arquitecte de Nova York'

Quan l'arquitecte aragonés José Nadal va alçar les voltes de la que està considerada la seua obra mestra, l'església arxiprestal major Sant Jaume de Vila-real, poc podia imaginar que aquells sostres de volta catalana o de maó de pla anaven a inspirar més d'un segle després algunes de les construccions més emblemàtiques de la capital del món, Nova York. El Carnegie Hall, l'estació de metro de City Hall, el pont de Queensboro o la Biblioteca Pública de Boston són alguns dels edificis en els quals el rebesnét de Nadal, Rafael Guastavino Moreno, va traslladar el sistema constructiu inspirat en l'església de Sant Jaume, la volta catalana o de maó de pla. Un sistema que va acabar convertint aquest emigrant valencià, pràcticament un desconegut en la seua terra, en l'arquitecte de Nova York.

Sota aquest mateix títol, atorgat pel New York Times el 1908, la productora valenciana Endora Producciones signa un documental sobre la vida i trajectòria del genial arquitecte, emigrat a Estats Units el 1842 per a construir més de 1.000 edificis i registrar més d'una vintena de patents fins a convertir-se en un dels valencians més influents de la ciutat. El documental, preestrenat aquesta vesprada a la sala d'actes de Porcelanosa, ha comptat amb el patrocini de l'Ajuntament de Vila-real, el grup empresarial vila-realenc i la Generalitat Valenciana, entre altres institucions. El regidor de Turisme, Emilio M. Obiol, la consellera delegada de Porcelanosa Grupo, María José Soriano, i la directora del film, Eva Vizcarro, acompanyats pel president de Porcelanosa, el director de CulturArts, el rector de l'església arxiprestal o els presidents dels col·legis provincials d'arquitectes i arquitectes tècnics, han presentat la projecció d'un documental que "posa en relleu la figura d'un valencià clau i, sobretot, el valor patrimonial de la nostra església arxiprestal, l'església no catedral més gran d'Espanya", destaca Obiol. 

El titular de Patrimoni i Turisme destaca el treball realitzat per Endora Producciones per a relatar la vida "d'un valencià singular". "Guastavino va exportar un sistema de construcció, la volta catalana, que era molt habitual en la Mediterrània però desconeguda a Amèrica, i la va millorar, tot incorporant innovacions com la utilització de pòrtland en lloc de morter. Aquest tipus de cúpula, més resistent a les pluges i, sobretot, als incendis, la va poder conéixer, com ell mateixa va relatar en vida, del seu rebesavi, el constructor de la nostra imponent església arxiprestal", detalla Obiol. "És una figura molt rellevant per a la història de l'arquitectura, que posa de rellevància també el valor del nostre patrimoni; per això no vam dubtar ni un moment a sumar-nos al projecte i col·laborar", agrega l'edil, qui valora que, després de l'enregistrament de la pel·lícula, ja s'han detectat més visites a l'església per part d'estudiants i professionals.

"És tot un orgull pensar que una cosa tan nostra i tan volguda com la nostra església major, declarada Bé d'Interés Cultural, forma part de l'essència arquitectònica d'una ciutat com Nova York, el bressol del món contemporani. Per això, vull agrair el treball d'Endora Producciones, per ressaltar una figura d'aquesta rellevància i donar-nos a conéixer una història que per a molts ens era desconeguda", valora l'alcalde, José Benlloch, qui ha volgut agrair també Porcelanosa "per la seua implicació constant amb la cultura, la societat i el patrimoni locals".

El documental Rafael Guastavino, el arquitecto de Nueva York, ha estat rodat a València, Vila-real, Barcelona, Boston i Nova York, i compta amb testimoniatges d'arquitectes i personalitats que narren la història i la importància del valencià. Després de la seua preestrena a València i Vila-real, la pel·lícula podrà veure's el pròxim mes d'abril en La 2 de Televisió Espanyola, que ha adquirit els drets d'emissió de l'audiovisual.

Galeria multimèdia

Imatges

Preestrana de 'Rafael Guastavino, l'arquitecte de Nova York'_1 Preestrana de 'Rafael Guastavino, l'arquitecte de Nova York'_2 Preestrana de 'Rafael Guastavino, l'arquitecte de Nova York'_3

Veure més imatges

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es