Inici

Vila-real posa en valor la seua història amb la restauració de diversos manuscrits del segle XV al XVIII per CulturArts IVC+R

dissabte, 26 de març de 2016

Visita Carmen Amoraga

L'Arxiu Municipal de Vila-real compta ja amb diverses peces documentals històriques en forma de manuscrit dels segles XV al XVIII llestes per a ser consultades de nou, després de la restauració que ha realitzat CulturArts IVC+R.

El regidor de Cultura, Eduardo Pérez, acompanyat per la directora general de Cultura de la Generalitat, Carmen Amoraga, i per la sotsdirectora general de CulturArts IVC+R, Gema Contreras, ha rebut les obres ja finalitzades, que es reincorporaran a l'Arxiu Municipal, després de diversos mesos de treballs per a la seua recuperació total.

Pérez ha agraït la "important labor que ha exercit, una vegada més, l'ens per a recuperar el nostre patrimoni històric documental, llibres que ens expliquen com vivien els vila-realencs, com era la gent, i que ens ajuden a entendre com som en l'actualitat i cap a on ens dirigim en el futur". "Com a historiador, considere vital comptar amb aquest tipus de treballs que ens faciliten la comprensió dels processos històrics i mostren al detall com era en el passat la societat vila-realenca, cosa impagable", destaca l'edil. Per això, ha assegurat que "seguirem donant nous reptes a CulturArts IVC+R perquè continuen superant-se i oferint tan bons resultats i perquè les futures generacions puguen tocar, investigar i saber com érem fa segles".

Per la seua banda, Amoraga ha destacat en la seua presentació l'important patrimoni documental dels arxius valencians, entre els quals destaca el de Vila-real, i ha assenyalat que "comptar amb un arxiu com aquest és fonamental", al mateix temps que s'ha mostrat orgullosa del resultat de la restauració de les peces i ha ressaltat la "col·laboració entre l'Ajuntament i CulturArts IVC+R, que seria interessant corregir i augmentar".

Gema Contreras, d'altra banda, ha assegurat que "l'Arxiu de Vila-real cada vegada ens ofereix treballs més complexos", ha explicat que "malgrat l'antiguitat dels documents tractats per l'equip, el resultat ha sigut excel·lent".

L'actuació s'ha centrat, segons el restaurador Ángel Calderón, en els llibres d'acords municipals (manuals de Consells, judiciaris) dels segles XVI, XVII i XVIII i en documentació notarial dels notaris Luís Gil i Miquel Avinent (protocols, rebedors i registres d'àpoques) dels segles XV, XVI i XVII, la qual cosa "ha permés rescatar una font documental històrica de primer ordre que estava en perill de perdre's".

Calderón ha explicat que "en ser en format de llibre manuscrit, el paper artesanal s'ha vist danyat amb el pas dels anys per la humitat i l'acidesa de les tintes, així com per la presència d'insectes i rosegadors i per la intervenció amb cintes adhesives".

D'aquesta manera, assegura que "a més de fer empelts en pàgines incompletes, s'ha hagut de fer una neteja del paper en sec, desmuntar i esmicolar els llibres per a tornar a enquadernar-los tal com estaven i eliminar la brutícia incrustada, sempre mitjançant diferents tècniques, depenent dels danys o del tipus de paper". Les peces, algunes de les quals "es trobaven en un estat que en feien difícil la consulta", ja es troben de nou a l'Arxiu, després d'aquesta intervenció, que ha costat "diversos mesos".

Galeria multimèdia

Imatges

Visita Carmen Amoraga2
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es