Inici -> Àrees -> Sanitat -> Notícies sanitat

Una nova ordenança municipal regularà les actuacions per a evitar la proliferació del mosquit tigre en parcel·les privades

dimecres, 30 de març de 2016

Silvia Gómez presenat l'ordenança per a la prevenció del mosquit tigre

Una nova ordenança municipal regularà les actuacions i protocols que cal seguir per a prevenir la proliferació del mosquit tigre en l'entorn urbà. La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, ha presentat aquest matí la normativa, que s'aprovarà en el pròxim Ple Municipal i que se suma als tractaments preventius que l'Ajuntament de Vila-real ha iniciat fa ja 20 dies per a tractar d'atallar possibles plagues d'aquest insecte. 

"L'aparició del mosquit tigre es remunta a 2009, encara que és en els últims anys quan hem vist una proliferació preocupant de l'insecte, que ha arribat a convertir-se en un vertader problema per a la població. Després de molt de batallar, finalment vam aconseguir que la Diputació s'implicara en aquest problema que traspassa de bon tros les fronteres locals", recorda Gómez, que ha volgut agrair a la corporació provincial aquesta "implicació", a través de la creació del Servei Provincial de Plagues. Una de les actuacions sorgides d'aquest organisme de coordinació entre municipis ha estat, precisament, la necessitat de dotar les poblacions d'ordenances que regulen l'actuació en l'àmbit privat. "El mosquit tigre és un insecte de caràcter urbà, que es reprodueix amb facilitat en xicotets estancaments d'aigua com poden ser tests, pitxers o basses que es troben majoritàriament en l'àmbit privat. Per açò, per a combatre l'aparició de les larves resulta imprescindible la col·laboració ciutadana i a això es dirigeix fonamentalment aquesta nova ordenança", detalla.

Amb aquest objectiu, l'ordenança per a la prevenció i el control del mosquit tigre contempla informació i consells per a evitar la presència i expansió dels mosquits al terme municipal i dota l'Ajuntament d'eines per a fer complir les mesures necessàries en els espais amb aigües estancades. Es tracta, en qualsevol cas, "d'una normativa de prevenció i en cap manera coercitiva". En aquesta línia, la regidora de Sanitat puntualitza que "el que es persegueix amb aquesta normativa és cercar solucions per a evitar la proliferació de mosquits, no el castic". Per aquest motiu, les sancions que per llei han d'incloure's en la normativa municipal "són les menors que poden imposar-se en les tres categories que hem de contemplar: lleus, greus i molt greus". "El més important és que la població conega què ha de fer i què ha d'evitar per a atallar l'aparició de l'insecte, com mantenir secs els plats sota dels tests o utilitzar materials absorbents en les flors naturals que es dipositen al cementeri", detalla.

L'elaboració de l'ordenança, que es donarà a conéixer a través de campanyes informatives i de sensibilització ciutadana, se suma als tractaments que, des de fa 20 dies, han començat a aplicar-se al terme municipal, a través d'una empresa local especialitzada. El programa contempla un total de 71 actuacions, que es perllongaran fins al mes de novembre en 10 punts del municipi, considerats pels tècnics com d'actuació preferent: plaça del Llaurador, cementeri, plaça de Sant Pasqual, Carinyena, piscina coberta, la Bòvila, partida Madrigal, Casa de Polo, zona de l'ermita i molí Nou. "Aquestes actuacions s'adaptaran a les necessitats que es vagen detectant i a les indicacions que encara estem esperant que ens arriben per part del Servei Provincial de Plagues sobre la identificació de possibles focus al terme municipal d'actuació prioritària", conclou Gómez.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es