Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

L'edifici protegit de Bankia finalitza la reparació de la coberta del templet i reforça el conjunt escultòric d'Ortells després de rebre l'ordre de l'àrea de Patrimoni

dissabte, 16 d'abril de 2016

Edifici de Bankia

L'edifici de la Caixa d'Estalvis de Vila-real, actualment seu de l'entitat bancària Bankia, que se situa al carrer Major i està inclòs en el catàleg d'immobles protegits, ha finalitzat ja la reparació de la coberta del templet, que contemplava el reforç del conjunt escultòric d'Ortells. Els treballs han sigut possibles gràcies a les gestions realitzades pel Departament Municipal de Patrimoni perquè els propietaris de l'immoble escometeren les actuacions necessàries, amb l'objectiu de millorar la seua seguretat. L'edifici, inaugurat el novembre de 1933, presentava, tal com indica el regidor de l'àrea, Emilio M. Obiol, "nombrosos problemes que afectaven la seua integritat i que suposaven una alta perillositat en alguns dels seus elements". 

Així, entre les actuacions realitzades destaquen la intervenció integral per a lluitar contra la degradació dels elements estructurals en els forjats de la coberta del templet, amb el reforç i substitució dels perfils oxidats. Un dels punts més delicats ha sigut la consolidació dels elements petris de la façana principal, on destaca el conjunt escultòric de rematada del templet, una obra de l'escultor José Ortells que representa una al·legoria de l'estalvi. També s'actua per a sanejar el revestiment i evitar el perill de col·lapse d'alguns elements interiors, a més de sanejar i impermeabilitzar les cobertes i protegir les rematades per a evitar filtracions.

A aquestes millores, l'informe tècnic de Patrimoni summa actuacions destinades a limitar i corregir els processos patològics i les lesions derivades que afectaven a la integritat de l'edifici, centrades sobre els revestiments de façanes, així com substituir alguns embornals i reparar la fusteria de la façana principal protegida, que ja està en marxa, amb una restauració completa que mantinga el seu aspecte original. La reparació d'un mur de càrrega esquerdat i la consolidació del fals sostre ornamental de la sala de juntes en la planta primera són unes altres de les accions marcades pels tècnics municipals, a més de la reconstrucció de la motlura despresa sobre l'escala imperial, la reconstrucció dels esglaons danyats i la instal·lació d'un fals sostre que substituïra el col·lapsat, el segellat de desguassos dels sanitaris per a evitar l'entrada d'olors i insectes a través de la xarxa i la retirada dels tres dipòsits de fibrociment allotjats en la coberta del templet. 

El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, s'ha mostrat satisfet de l'evolució dels treballs "en un dels immobles de major valor patrimonial de la ciutat". "Davant situacions de perillositat com aquesta, l'àrea de Patrimoni té l'obligació d'exigir una solució, tant si es tracta d'immobles de particulars, com si parlem d'edificis públics, i així ho hem fet", indica Obiol, per la qual cosa es congratula dels bons resultats d'aquesta primera intervenció, ja que "a més d'evitar mals majors i preservar un edifici protegit, queden visibles els efectes d'aquest important treball de recuperació patrimonial".

Galeria multimèdia

Imatges

Edifici de Bankia_1 Edifici de Bankia_2
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es