Inici -> La teua ciutat -> Igualtat -> Notícies d'Igualtat

Els grups municipals pacten una declaració conjunta per la plena integració dels menors transsexuals i contra la transfòbia en els centres educatius

dilluns, 18 d'abril de 2016

Acord per un protocol d'actuació escolar en la identitat de gènere

Els grups polítics amb representació a l'Ajuntament de Vila-real han pactat aquest matí una declaració institucional per la qual insten a la Conselleria d'Igualtat i a la Conselleria d'Educació a elaborar un protocol d'actuació específic en matèria d'identitat de gènere en l'àmbit educatiu. Amb aquest objectiu, la regidora d'Igualtat, Anna Vicens (PSPV-PSOE), s'ha reunit amb els representants de Compromís, Xavier Ochando; Partit Popular, Dora Llop; i Ciutadans, Domingo Vicent, per a consensuar un document en el qual el consistori mostra la seua preocupació per la situació "d'especial vulnerabilitat" i els problemes d'integració o rebuig social que, en l'àmbit escolar, poden sorgir en xiquets i joves que manifesten disconformitat amb el gènere assignat en nàixer.

"Aquesta circumstància pot viure's amb normalitat, de manera no traumàtica, o arribar a produir un profund malestar i rebuig del mateix cos", assenyala el text, que apunta la conveniència de "desenvolupar actuacions que permeten anticipar un resposta en l'àmbit educatiu, comptant amb els familiars i l'entorn del menor, per a aconseguir la plena integració social i evitar la discriminació o transfòbia". "Encara queda una llarga lluita per a eliminar l'estigma i la discriminació que pateixen els xiquets, xiquetes i adolescents transsexuals i per aconseguir que les lleis contemplen aquesta realitat", adverteix la declaració. 

Per aquest motiu, el consistori es compromet, amb el consens de tots els grups, a impulsar campanyes contra la discriminació, l'assetjament o l'exclusió per raó d'orientació sexual o identitat de gènere en els centres docents, així com a continuar amb les iniciatives que es desenvolupen en els últims anys en aquest sentit, com les Jornades de Mediació Escolar, el programa Mediem o la Unitat d'Orientació Afectiva Sexual. L'acord també contempla la difusió en centres socials i de majors de campanyes dirigides a pares, mares i avis, així com el compromís de portar el protocol que elaboren les conselleries d'Igualtat i Educació a totes les àrees municipals, en particular al Consell Escolar Municipal.

"Els menors transsexuals poden trobar-se amb dificultats d'integració i rebuig social en el seu entorn més pròxim, particularment en l'àmbit escolar, i és obligació de les administracions garantir que puguen viure la seua pròpia identitat amb absoluta normalitat, afavorint valors com la tolerància i el respecte a la diferència. Valors que són fonamentals en tots els àmbits de la vida, però encara més si parlem de menors que poden trobar-se en una situació de major vulnerabilitat", destaca la regidora d'Igualtat. "Per això, perquè es tracta de garantir el benestar i el desenvolupament dels més menuts, és important que tots els grups municipals mostrem una sola veu en un assumpte d'aquesta transcendència", detalla Vicens, qui ha volgut agrair la predisposició dels diferents grups polítics per a consensuar l'acord. La declaració institucional es confirmarà en el pròxim Ple Municipal.

Galeria multimèdia

Imatges

Acord per un protocol d'actuació escolar en la identitat de gènere_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es