Inici -> Àrees -> Agricultura -> Notícies d'agricultura

Vila-real impulsa un innovador banc de llavors per a recuperar i preservar els productes de la terra autòctons

dilluns, 1 d'agost de 2016

Presentació del banc de llavors_2

La Regidoria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Vila-real ha impulsat un innovador banc de llavors que s'encarregarà de recuperar i preservar l'existència de productes de la terra autòctons, especialment verdures i hortalisses. La iniciativa, realitzada amb l'ONG Pankara i els usuaris dels horts urbans Fila 13, en col·laboració amb l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent, de l'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA), ha començat amb les llavors de 22 varietats cedides per l'EEA, on destaquen dos tipus de cacau, pèsols, garrofons, fesols, tomaques, albergínia, pebrera, carlota, espinacs, enciam, bleda, carabassa i melons. 

"Serà l'ONG Pankara la que s'encarregue de la custòdia i gestió del banc de llavors", explica el regidor d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho, qui destaca que "malgrat haver començat d'una forma modesta, volem que el projecte s'òbriga, a poc a poc, a tots aquells interessats a ajudar i aportar llavors dels seus pares o avis i també beneficiar-se de les que oferim, la riquesa genètica dels quals s'ha transmés al llarg de generacions". 

La responsable de l'ONG Pankara, Laia Selfa, ha assegurat que "el retorn de llavors de varietats locals pot ser molt interessant per a la ciutat i per als agricultors experimentats, així com per a aquells que s'inicien". I és que, segons apunta, "les llavors dels productes autòctons, en no estar modificades, tenen memòria i responen amb molt bona resistència en situacions d'estrés i canvis", al mateix temps que destaca que "conserven el sabor inigualable d'una zona tan privilegiada com aquesta".

Per la seua banda, l'alcalde, José Benlloch, ha destacat la importància de comptar amb aquest banc de llavors, ja que "amb els horts urbans ja hem demostrat que es pot treballar per una agricultura ecològica i de quilòmetre 0 en una zona amb possibilitats especials com és la nostra, tornant al que els nostres pares i avis van aconseguir i reinventant el sector". Per a Benlloch, "la tradició no està renyida amb la innovació" i assegura que "tot i que no anem a viure al 100% de l'agricultura, comptem amb aigua, terra i persones preparades que poden valorar, recuperar i preservar els productes originals perquè no acaben desapareixent". "Una important tasca en la qual Vila-real tornarà a ser pionera, amb el seu propi banc, que permetrà crear una nova col·lecció de llavors hortícoles tradicionals de la zona que pretén ser un dipòsit de totes aquelles que generen els agricultors locals, protegint la biodiversitat i afavorint l'intercanvi", afegeix. 

El banc de llavors estarà situat en els horts urbans, on a més de classificar, comprovar i intercanviar les llavors, es podran provar en les parcel·les. Els interessats podran guardar i cedir llavors o emportar-se-les en préstec, amb el compromís de retornar-ne una part a l'any següent o aportar-ne de noves.

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació del banc de llavors_1 Presentació del banc de llavors
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es