Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

Els treballs de rehabilitació del molí de la Vila avancen a bon ritme i permeten descobrir vestigis dels segles XVIII i XIX

diumenge, 18 de setembre de 2016

Visita a les obres del Molí la Vila

Els treballs de rehabilitació del molí de la Vila avancen a bon ritme i ja han permés descobrir alguns vestigis de gran interés. L'edil de Territori, Emilio M. Obiol, ha explicat en una visita a les obres que "a mesura que els tècnics treballen, van apareixent algunes restes molt interessants des del punt de vista etnogràfic l'existència de les quals desconeixíem fins al moment".

Un dels primers descobriments realitzats durant les excavacions han sigut dos tipus de paviment en les sales del molí. "Un d'aquests és el sòl original empedrat, amb pedres de riu, que data de finals del segle XVIII i que, com no podia ser d'una altra manera, es mantindrà", indica. L'altre paviment descobert en una altra de les sales és de taulells i data del segle XIX. "Tots dos estaven coberts sota diversos metres de terra", afegeix Obiol, que destaca que "en alguns punts s'ha arribat a excavar fins a abastar els cinc metres de profunditat, perquè el molí estava construït per sota de la cota actual de la ciutat, que va créixer cap amunt". 

Un altre dels descobriments més sorprenents per a l'equip encarregat dels treballs ha sigut la troballa del sistema d'alimentació del molí. "La majoria d'infraestructures d'aquest tipus s'alimentaven amb aigua de la séquia que, en primer lloc, anava a una bassa on s'acumulava i, posteriorment, eixia amb més força per a passar pel molí", explica Obiol. "En el cas del molí de la Vila s'ha descobert que no hi havia bassa de retenció i que l'aigua de la séquia anava directament a dues foies i passava per l'interior, de manera que s'aprofitava el gran pendent per a moure la maquinària", assegura.
Aquesta és, per a Obiol, "una de les senyes més característiques d'aquest molí que, a més, està molt ben conservat, millor del que esperàvem". 

A aquestes troballes se suma també un altre fet "que sorprén, per la qualitat, i és el nombre de finestres, portes i eixides primigènies de l'aigua del molí per una séquia, una vegada alimentat". "Pensàvem que, directament, no les trobaríem i no només estan, sinó que les condicions són extremadament bones", afirma.

En aquests moments, el principal objectiu de les actuacions és la consolidació de l'estructura de l'edifici i es treballa ja en la placeta que dóna entrada al recinte. A més, "estem a punt d'entrar en la fase de crear una història agrària de cultiu que, tal com vam anunciar, imitarà l'antic barranc, i que consistirà a plantar diverses varietats en el jaç que quedarà entre el molí de la Vila i el carrer de la Constitució". Per a aquest projecte, s'estudia la possibilitat d'incorporar un reguer "que servisca per a ajudar a evacuar aigües en cas de pluges significatives i que al mateix temps tinga la possibilitat de tenir aigua de la séquia a voluntat, és a dir, quan la séquia en tinga, amb poc cabdal i en circuit tancat". 

La restauració de l'històric edifici, datat al segle XVI, compta amb la col·laboració de la Diputació de Castelló i un pressupost global de 360.000 euros finançats a parts iguals amb l'Ajuntament de Vila-real.

Galeria multimèdia

Imatges

Visita a les obres del Molí la Vila_1 Visita a les obres del Molí la Vila_2
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es