Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Vila-real aplica un nou instrument per a minimitzar el risc de 231 milions derivat dels aprofitaments urbanístics

dijous, 10 de novembre de 2016

Benlloch i Obiol anuncien la materialització de reserves d'aprofitament

L'Ajuntament de Vila-real està treballant en un esborrany que, a més d'oferir les conseqüències i les xifres exactes que es deriven de la gestió urbanística del PP en els seus últims anys de govern local, servirà per a implementar un nou instrument que minimitzarà el risc de les reserves d'aprofitament urbanístic concedides en el seu moment i "evitar la ruïna a la ciutat". Així ho han anunciat l'alcalde, José Benlloch, i el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, els qui han anunciat també la convocatòria d'una jornada informativa i de debat sobre aquesta solució urbanística dimarts 22 de novembre, en la Fundació Caixa Rural.

"Volem que tots els veïns estiguen informats i coneguen el problema i tot el que suposa per a les arques municipals; per açò, en aquesta jornada oberta a tots s'exposaran les principals qüestions que ens afecten com a ciutadans i els experts explicaran cada detall tant del problema com de la solució en la qual treballem", assenyala Obiol. "El document se sotmetrà a exposició i període d'al·legacions una vegada aprovat, però hem volgut fer un pas més i, amb la màxima transparència, explicar a tots els interessats en aquesta jornada en què estem treballant per a taponar el risc i la sagnia que poden suposar els aprofitaments", agrega Benlloch.

En aquest sentit, l'alcalde recorda que "fins al moment, hem intentat controlar la situació com hem pogut pagant, i ja anem pels 16 milions d'euros". No obstant açò, l'esborrany de l'estudi realitzat determina un risc global de 231 milions d'euros si tots els propietaris als quals se'ls van concedir reserves d'aprofitament urbanístic a canvi dels seus terrenys reclamaren el dret a cobrar per les terres. Aquesta xifra "espectacular i inaudita", segons Obiol, correspon als 698.000 metres quadrats de sostre atorgats en el seu moment pel Partit Popular "a pesar que sabien que era fictici i que no es podien materialitzar", puntualitza l'alcalde, per a qui el recurs a les reserves d'aprofitament era un mètode "pervers i il·legal; una gran mentida que ha derivat en empastres com l'obertura de l'avinguda de França, el solar l'Escola Oficial d'Idiomes o el jardí de Botànic Calduch".

La solució en la qual s'està treballant és possible ara gràcies als instruments que ofereix la nova Llei valenciana d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) i passa per aprofitar borses de sòl urbà en zones on en el seu moment va haver-hi indústries per a materialitzar els aprofitaments. Aquesta mesura suposa un treball "escrupolós i garantista amb els drets dels propietaris, que un bon dia van veure ocupats els seus terrenys sense rebre a canvi més que fum i promeses totalment desgavellades; ara veuran materialitzat el seu dret, sense llevar-los ni un centímetre i en sòl urbà actual". 

Per a plasmar aquests aprofitaments s'estudien set zones: avinguda de Grècia, l'àrea del Botànic Calduch, a l'entorn de Maderas Clemente (al costat de la carretera d'Onda), en el solar que anteriorment ocupava l'empresa Azuvi (al sud de la ciutat), així com en les illes 532 i 533 del PGOU, o en zones d'Espai Vila-real i la Ciutat del Transport. "Es tracta de fer d'aquesta una ciutat més viable i, a més de taponar l'hemorràgia, com hem fet fins ara, evitant que la gestió irresponsable del PP trenque de nou la caixa de l'Ajuntament", indica Obiol. Després de la jornada de debat del dia 22, la intenció de l'equip de govern és aprovar i començar a treballar amb aquest instrument enguany o principis de l'any que ve.

Galeria multimèdia

Imatges

Benlloch i Obiol anuncien la materialització de reserves d'aprofitament_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es