Inici -> Àrees -> Biblioteques -> Notícies

El Ministeri de Cultura concedeix a Vila-real el Premi Nacional al Millor Servei Digital en Biblioteques Públiques

dijous, 24 de novembre de 2016

Presentació del premi nacional de serveis digitals a la Biblioteca Municipal_1

El Comité Científic del VIII Congrés Nacional de Biblioteques Públiques, celebrat a Toledo i patrocinat pel Ministeri de Cultura i la Societat Espanyola de Documentació i Informació Científica (SEDIC), ha concedit a Vila-real el Premi Nacional al Millor Servei Digital en Biblioteques Públiques en poblacions d'entre 5.000 i 100.000 habitants. El guardó reconeix el caràcter innovador i de foment de la lectura digital del projecte Tresors digitals, una iniciativa del Servei Municipal de Biblioteques per a la publicació periòdica, a través de la pàgina web http://bibliotecavilareal.wordpress.com/tesoros-digitales/, de dossiers literaris temàtics amb accés en línia a obres de domini públic relacionades amb el tema escollit. 

El regidor de Cultura, Eduardo Pérez, acompanyat pel cap de servei de l'àrea, Juan Bernat, i la tècnica Christine Setrin, encarregada del projecte, han donat a conéixer el reconeixement "tan merescut" al treball de la Biblioteca Municipal de Vila-real. En aquesta línia, Pérez recorda que el servei ha rebut també importants premis al foment lector, com el María Moliner per a municipis menors de 50.000 habitants (2001-2008), o la distinció de Bones Pràctiques Bibliotecàries d'abast autonòmic del Congrés Nacional de Biblioteques de 2014, també pels seus continguts digitals.

"No hi ha dubte que és el resultat d'un treball extraordinari realitzat amb molt pocs mitjans", apunta Pérez. Aquest és un dels factors tinguts en compte pel comité d'experts del Ministeri -un per cada comunitat autònoma- a l'hora de valorar tots els projectes, assenyala Bernat, qui destaca el "cost zero" d'una iniciativa que "implica un gran esforç per part del personal" i que compta amb una mitjana de visites de 100.000 usuaris. El responsable del servei destaca també l'evolució de la Biblioteca Municipal, que ha "sabut ampliar els serveis i adaptar-se a l'era digital amb la biblioteca en línia, considerada la cinquena biblioteca, en la qual els usuaris poden trobar tot tipus de productes culturals, educatius, de formació i informació".

En aquest objectiu s'emmarca el projecte Tresors digitals, que persegueix fonamentalment familiaritzar els ciutadans amb el concepte de domini públic promocionant els fons de les biblioteques digitals d'accés lliure, legal i gratuït a través d'internet. Per a això, a més dels accessos a textos en línia, els dossiers literaris també inclouen altres materials de domini públic com mapes antics, partitures musicals, il·lustracions, obres d'art o pel·lícules. L'espai s'ha ampliat en els últims anys, amb temàtiques del món del còmic, de la ciència-ficció o de la història, als quals se sumen "guies que no es limiten als autors clàssics de sempre, sinó també a autors oblidats als quals se'ls dóna una segona vida", explica Setrin. 

A més, afirma la tècnica, "Tresors digitals s'ha convertit en una interessant font d'informació i idees per a algunes editorials, que s'han inspirat en aquest recurs per a recuperar, traduir i reeditar alguns materials antics". El foment de la lectura digital es complementa amb la difusió a través del Twitter de la Biblioteca, que proposa diàriament l'accés a un text en línia, "des d'un conte o relat d'autors novells, fins a audicions radiofòniques, audiollibres o reportatges de recerca periodística, passant per textos antics que s'acaben de digitalitzar". "Amb açò pretenem demostrar que és possible llegir i accedir a continguts gratuïts de manera legal, oferint una alternativa real als lectors", conclou.

Els últims dossiers literaris que s'han incorporat a la web de la Biblioteca de Vila-real han sigut "1914-1918 una aproximació a la literatura de la Gran Guerra", "Bojos o genis? Els científics en la literatura" i "Herois literaris amb diversitat funcional".

Descàrrega d’arxius

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació del premi nacional de serveis digitals a la Biblioteca Municipal Premi nacional al Millor servei digital en biblioteques públiques Tresors digitals
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es