Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Vila-real valorarà com a rústics més de 900.000 metres de sòl urbà no desenvolupat per a "fer justícia" amb els propietaris i deixarà d'ingressar 438.000 euros

divendres, 25 de novembre de 2016

Benlloch anuncia la reducció de valors cadastrals en sòl urbanitzable no desenvolupat

L'Ajuntament de Vila-real farà un nou esforç el 2017 i s'acollirà a la Llei 13/2015, de 24 de juny, de reforma de la llei hipotecària i la Llei del cadastre immobiliari, que permetrà aplicar una rebaixa en la valoració de determinats terrenys en el seu moment declarats com a urbans, però en els quals no s'ha desenvolupat cap projecte, que passaran a pagar de nou com a rústics. Així ho ha anunciat l'alcalde, José Benlloch, que detalla que aquesta decisió, que afectarà uns 900.000 metres quadrats, suposarà deixar d'ingressar 438.000 euros l'any que ve.

"En aquest país s'han comés moltes barbaritats urbanístiques que, després de denúncies i sentències, han creat càtedra i ara, amb la reforma d'aquesta llei, es pot fer justícia amb aquells propietaris els terrenys rústics dels quals van ser requalificats com a urbans i segueixen pagant impostos per un espai en el qual, després d'anys, encara no s'ha desenvolupat res", assenyala Benlloch. "És el cas de nombrosos veïns de Vila-real, als quals podrem donar un respir", agrega l'alcalde, que aclareix que el consistori podria haver recorregut, "com estan fent molts ajuntaments, per a no deixar d'ingressar". "Nosaltres no ens negarem a ser justs i ja hem comunicat al Cadastre, amb qui hem batallat en ocasions anteriors, que acatarem la llei i ens posarem, una vegada més, del costat dels veïns", detalla Benlloch.

En concret, la decisió afectarà 905.463 metres quadrats localitzats en diverses zones, entre aquestes algunes unitats d'execució del PAI de la carretera d'Onda, "on en dues dècades no s'ha fet res, malgrat que els propietaris paguen a preu d'urbà". També afectarà una àrea d'Espai Vila-real, enfront de Porcelanosa; o dues parcel·les darrere d'aquesta empresa, "que no tenen perspectiva urbanística en aquest moment", entre d'altres. "En cap cas tocarem zones urbanes que han sigut reparcel·lades i en les quals hi haja possibilitats de desenvolupar algun projecte", apunta, "i, si torna a projectar-se alguna iniciativa, tornarem a aplicar la valoració que corresponga, com a àrea urbana que seguirà sent". 

La mesura suposarà una reducció substancial per als afectats. Com a exemple, Benlloch detalla que alguns propietaris que estan pagant a 140 euros el metre quadrat veuran reduït el cost a 12 euros. Les arques municipals també es veuran afectades per aquesta decisió de manera significativa, ja que deixaran d'ingressar el 2017 un total de 438.000 euros. "Però preferim estar al costat dels veïns i complir la nostra paraula, a fer el que va fer el PP, que no content amb tots els empastres urbanístics i viure en una gran mentida, mai va protestar davant el Govern i seguia requalificant i multiplicant per dos i per tres el valor de la ciutat per a recaptar i poder balafiar sense límits", denuncia. 

"Hem arribat a l'Ajuntament en la pitjor època, però fa més de cinc anys que gestionem de manera responsable i, amb tot, seguim avançant", afirma Benlloch, que assegura que "el procés està molt avançat". "En breu podrem tenir la resolució oficial perquè es faça efectiva ja en el pròxim exercici", conclou.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es