Inici -> Àrees -> Projectes Europeus -> Notícies de projectes europeus
dimarts, 13 de desembre de 2016
El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat aquesta vesprada per unanimitat l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (Edusi) amb la qual la ciutat concorre a la segona convocatòria d'ajudes europees. Després d'un procés de revisió tècnica i participació ciutadana, la proposta que es remet al Govern introdueix algunes millores del document Edusi pactat per tots els grups i agents socials a principis de 2016. El projecte detalla 23 línies d'actuació estratègica que, amb una injecció econòmica de 13.036.000 euros subvencionada al 50% amb fons Feder, marquen el "full de ruta compartit de la ciutat per a fer front als reptes del futur".
"En els últims anys, hem estat treballant en un projecte de ciutat compartit i participat, fruit de la necessitat de superar els problemes que arrosseguem del passat i els greus efectes de la crisi financera i immobiliària", assenyala el document estratègic, que adverteix dels impactes en la ciutat del desenvolupament desordenat fruit del pas d'una economia agrària a una altra industrial i el ràpid creixement derivat de la bambolla immobiliària. Aquest projecte comú, recorda l'alcalde, José Benlloch, s'articula entorn de les marques de ciutat, "al voltant de les quals s'han desplegat múltiples iniciatives i projectes amb una nítida aliança entre l'Ajuntament i la societat civil".
Amb aquest objectiu, el document DUSI inclou un diagnòstic detallat de la ciutat i identifica els problemes i reptes que, puntualitza, "han de ser abordats de manera sostenible, integrada i compartida per la societat". Entre els problemes urbans detectats, destaca l'elevada taxa de desocupació, la degradació de l'entorn industrial o l'existència d'habitatges buits o sense concloure. L'emigració del talent, la manca de servei públic de transport eficaç o l'envelliment poblacional són unes altres de les problemàtiques, a les quals se suma un sector serveis afeblit per la competència de grans superfícies comercials i l'existència d'infraestructures esportives que requereixen de transformació per a la seua viabilitat, com el Centre de Tecnificació Esportiva.
A partir d'aquesta anàlisi, l'estratègia DUSI estableix reptes i zones d'actuació prioritària que es concreten en 23 línies d'actuació estratègica, encaminades al compliment dels objectius marcats per la UE: la protecció de l'entorn i eficiència de recursos, la millora de l'accés a les tecnologies de la informació, la lluita contra l'exclusió social i els nous models econòmics. Per a aconseguir aquests objectius, l'estratègia territorial de Vila-real contempla actuacions com la creació d'itineraris per als vianants i el foment de l'ús de la bicicleta, la creació d'un parc d'habitatge tutelat, la regeneració de barris com Miralcamp, Melilla-Progrés o Encarnació i la preservació i vinculació del Millars amb la ciutat. La creació d'unitats de respir per a dependents o la rehabilitació d'edificis com el Gran Casino o el Mercat Central són unes altres de les línies d'actuació incloses en el document.
"Aquesta estratègia és una oportunitat històrica que no podem deixar passar perquè l'aliança entre l'Administració i la societat en la qual hem treballat en els últims anys i tot l'esforç realitzat per empreses, associacions i entitats, es veja recompensat", assenyala Benlloch. Per a això, l'alcalde adverteix de la necessitat de comptar amb el suport i el finançament d'altres administracions.
Estratègia DUSI de Vila-real_1
Tipus d'arxiu: PDF |
Valencià
Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es