Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

La Unitat de Mediació Policial de Vila-real rep el 2016 un total de 351 casos i resol de manera positiva el 92%

dimarts, 21 de febrer de 2017

Balanç de la Unitat de Mediació Policial de 2016

La Unitat de Mediació Policial (Umepol) de la Policia Local de Vila-real ha fet balanç de l'exercici 2016, en el qual ha rebut un total de 351 procediments -110 menys que un any abans-, dels quals finalment ha tractat 322, amb un 92% d'èxit. Aquest grup de la Policia, centrat en la resolució de situacions de conflicte que puguen sorgir en la convivència diària, classifica els casos en formals i informals, depenent de si en finalitzar la mediació es confecciona un document redactat i signat de comú acord entre les parts o se salda amb compromís verbal.

Dels 322 processos tractats, 81 han conclòs amb la redacció d'un acord per escrit i signat per ambdues parts, mentre 241 ho han fet amb un pacte de paraula entre els reclamants i reclamats. En l'apartat formal, la Policia ha rebut el 2016 un total de 43 assumptes relacionats amb la Mediació Policial Judicial (MPJ); quatre relacionats amb l'àmbit dels menors; vuit en l'àrea rural, i 26 en l'apartat comunitari. El regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Serralvo, ha explicat que la MPJ pren cada any major protagonisme, ja que "quan un jutjat rep un cas que considera que es pot resoldre per aquesta via, el trasllada a la Policia Local perquè se solucione d'una manera més amigable, al mateix temps que es descongestionen els casos pendents de tramitar i totes les parts estalvien temps i diners: ací ningú perd, tots guanyen".

D'aquesta manera, l'intendent en cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, desgrana que, en aquesta àrea, s'han rebut 43 assumptes, dels quals 22 s'han resolt d'una manera positiva, mentre en la resta no s'ha pogut fer res, a causa que una de les parts ha rebutjat participar-hi. Entre els temes que es tracten amb major freqüència destaquen els insults, les amenaces o fins i tot l'apropiació indeguda o l'ocupació d'habitatges i els impagaments de lloguers. "Molts assumptes es resolen amb el compromís de restablir l'ordre o reparar els danys per part del reclamat, entre d'altres, i funciona, per açò treballem molt amb els jutjats, perquè aquesta solució és el futur", apunta Nieto.

Quant a les mediacions relacionades amb menors, s'han tractat quatre assumptes, tres d'aquests finalitzats amb un acord, mentre que l'altre s'ha derivat a tràmit judicial. En l'àmbit rural s'han presentat vuit casos, quatre d'aquests resolts i quatre sense acord per les parts. Es tracta de queixes habitualment per neteja de finques, límits, vegetació o danys per abocaments i presència d'animals. Respecte a la mediació comunitària s'han atés 26 casos, dels quals només un no ha obtingut cap acord. "La major part són queixes entre veïns per música i sorolls, insalubritat, filtracions d'aigua o animals domèstics", expressa Nieto.

En la mateixa línia, la Policia Local ha tractat 241 casos mitjançant la via informal, 73 d'aquests relacionats amb l'àmbit rural i 168 amb el comunitari. En total, dels 322 casos atesos, un 92% ha finalitzat amb un acord de les parts i, després de finalitzar el procés, un 93% dels veïns involucrats ha manifestat sentir-se satisfet. Per sexe, el 57% dels denunciants són homes, que són un 62% dels reclamats, i per nacionalitats, el 94% dels reclamants són espanyols, el 4% són de l'est d'Europa, un 1% del sud d'Amèrica i un altre 1% de països africans.

"En qualsevol cas, el fet de comptar amb 110 casos menys es deu al descens de la conflictivitat registrat en general", explica Serralvo, que ha destacat la important tasca realitzada pels policies, "cada any més especialitzats i formats, gràcies a la direcció de la inspectora Rosana Gallardo, l'alma mater d'aquest projecte, que ja és tot un referent per a agents de tot el món, gràcies a la presència de l'UJI i de l'Ivaspe", conclou.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es