Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

Vila-real gestiona amb la Conselleria la ubicació de l'arc del convent de les Dominiques a l'entrada de l'Arxiu Municipal

diumenge, 19 de març de 2017

Antic convent de les dominiques. Foto de l'Arxiu Municipal

El regidor de Patrimoni, Emilio M. Obiol, ha iniciat converses amb la Conselleria de Cultura per a situar l'arc de l'antic convent de les Dominiques, una vegada reconstruït, a la porta d'accés a l'Arxiu Municipal. La localització de l'edifici al costat de la muralla medieval que envoltava la vila, declarada Bé d'Interés Cultural, requereix l'obtenció de permisos per part de l'organisme autonòmic.

"Després de localitzar i identificar l'arc de la porta principal del palau dels Cucaló de Montull i decidir la seua reconstrucció, vam començar a cercar possibles ubicacions a la ciutat que permeteren realçar una peça patrimonial d'aquestes característiques. L'Arxiu Municipal, pel significat de l'immoble i la seua ubicació al costat de la muralla, ens sembla l'emplaçament idoni", argumenta Obiol. Amb aquest objectiu, el departament municipal ha començat ja a gestionar amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat l'obtenció dels permisos necessaris. "Les converses van bé i tot fa indicar que no hi haurà cap problema a situar aquest arc renaixentista recuperat; els usos són perfectament compatibles i, a més, aquesta localització permetrà revalorar i visibilitzar no solament l'antiga porta del convent de les Dominiques en un enclavament cèntric, sinó també el mateix llenç de la muralla i l'edifici al qual donarà entrada, un dels arxius històrics més importants de la Comunitat", incideix. 

Un altre dels arguments de l'àrea de Patrimoni per a decidir l'emplaçament de l'arc de les dominiques és que mantindrà l'ús original. "La gent que passe per davant de l'Arxiu Municipal podrà parar i gaudir d'aquest element patrimonial, però, a més, l'arc seguirà sent una porta, en aquest cas d'accés a l'edifici on es conserva bona part de la nostra història", agrega Obiol, que recorda que, a pocs metres d'aquest immoble, es troba una altra porta singular, la de la Sang, datada el 1541.

Les restes de la porta principal de l'antic convent de les Dominiques van ser descobertes recentment en el solar d'una empresa on van ser traslladats l'any 2002 sense que existira constància del trasllat. Després de les indagacions del Departament de Patrimoni, es va constatar que el conjunt de pedres trobades en el solar corresponen a l'arc d'entrada del palau dels Cucaló de Montull, l'edifici més rellevant de la ciutat des del segle XVI fins que va ser derruït el 1962 per a construir l'actual Ajuntament. El palau es va convertir en el segle XVII en l'antic convent de les Dominiques. 

"Es tracta de l'edifici més important que tenia la ciutat en aquella època, que servia fins i tot d'hostalatge quan persones de la reialesa visitaven la població", recorda Obiol. "És el vestigi més rellevant que ens queda d'un dels palaus més significatius que ha tingut Vila-real i, per tant, el recuperarem per a la ciutat, el reconstruirem i el situarem en una ubicació digna de la seua importància patrimonial i del seu significat històric", conclou el regidor.

Descàrrega d’arxius

Galeria multimèdia

Imatges

Restes de la porta de l'antic convent de les dominiques Recreació. Ubicació de l'arc de les dominiques a l'entrada de l'Arxiu Municipal
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es