Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

Vila-real treballa en la neteja i recuperació dels Corrents, antic assut del Millars datat en el segle XVII

dissabte, 22 d'abril de 2017

L'Ajuntament de Vila-real recuperarà el valor de l'assut dels Corrents, una construcció hidràulica al costat del Millars datada en el segle XVII. Amb aquest objectiu, el consistori, a través del Consorci del Paisatge Protegit del Millars, està tramitant amb el Departament de Patrimoni de la Diputació i amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, els permisos necessaris per a poder actuar en la neteja de la zona i la recuperació de l'assut. 

"Els Corrents és un element molt significat del patrimoni hidràulic vinculat al Millars i a l'aprofitament històric de les seues aigües; una construcció desconeguda però molt interessant i d'important valor patrimonial a la vora de la nostra ruta botànica que hem de recuperar", assenyala el regidor de Patrimoni, Emilio M. Obiol. Amb aquest objectiu, el departament municipal va elevar al Consorci del Millars la petició d'actuació a l'entorn i, en la seua última reunió executiva, l'organisme supramunicipal va assumir la reivindicació per a iniciar els tràmits, tant amb l'àrea de Patrimoni de la Diputació com amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que permeten actuar en l'entorn, netejar de canyes l'àrea i, posteriorment, plantejar futures actuacions de restauració i recuperació de l'entorn. 

L'informe patrimonial sol·licitat a Diputació revela que els Corrents, situat al marge dret del Millars, en terme de Vila-real, destaca per la rellevància de les restes descobertes de l'assut dins del conjunt de construccions hidràuliques vinculades a l'aprofitament de les aigües del riu. En concret, la inspecció preliminar dels vestigis trobats en els voltants del pont de la carretera N-340, assenyala l'existència d'una séquia coberta realitzada amb maçoneria, dues portes amb arc de rajola i suports en pedra treballada. "En tot cas, per a poder valorar el conjunt, serà necessari escometre els treballs de desbrossament i neteja de l'entorn en els permisos dels quals ja estem treballant; una vegada es descobrisca completament la construcció, seguirem treballant en la seua recuperació i valoració, incorporant-la, dins de les possibilitats, a la ruta verda que voreja el llit", assenyala Obiol.

"El patrimoni hidràulic, amb elements com assuts, canals, molins o séquies, és d'una gran rellevància per a conéixer la història del desenvolupament del nostre entorn. Des de l'àrea municipal de Territori, hem treballat en els últims anys per a recuperar i reivindicar el valor de qualsevol tipus d'elements patrimonials, tant urbans com de l'àmbit rural. Amb la neteja i valoració dels Corrents, seguirem avançant en aquesta línia", conclou.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es