Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

Vila-real impulsa una campanya informativa sobre els castells inflables per a garantir la seguretat dels menors

dijous, 8 de juny de 2017

Presentació de la campanya informativa sobre castells inflables

L'Ajuntament de Vila-real impulsa, a través de la Policia Local, una nova campanya informativa sobre la instal·lació de castells inflables i altres elements eventuals amb l'objectiu de garantir la seguretat dels més menuts. Així ho ha anunciat el regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Serralvo, acompanyat per l'intendent en cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, els qui han assegurat que la campanya arribarà a tots els locals d'oci i restauració i aquells susceptibles de muntar atraccions com castells inflables, bou mecànic o qualsevol altre element similar per a xiquets de manera eventual.

"Després dels últims esdeveniments que hem vist en les notícies que han acabat amb menors ferits o fins i tot morts després de patir un accident en aquest tipus d'atracció, hem considerat important oferir informació més clara a tots aquells espais que facen ús d'aquests elements per a evitar lamentar desgràcies i recordar-los que les coses han de fer-se bé i complint les normes", apunta Serralvo. En aquest sentit, assegura que "cada vegada és més freqüent que en comunions, aniversaris, penyes i en qualsevol tipus de festa en la qual participen xiquets s'instal·len castells inflables, però tothom ha de saber que hi ha uns requisits mínims".

L'intendent en cap de la Policia Local destaca que el cos policial "ja vigila el compliment de la Llei 14/2010, que regula aquest tipus d'activitats, i fa la labor inspectora d'ofici". Nieto, qui recalca el caràcter informatiu de la campanya, afirma que es fan dues distincions en la instal·lació d'aquestes atraccions: si està en la via pública o a l'interior d'un local. "Si un restaurant o local hostaler té al seu interior un apartat estable per a un castell inflable o jocs infantils se suposa que compta ja amb una llicència per a servei de ludoteca i aquesta, automàticament, ja autoritza per a això", explica.

Si s'instal·la una atracció només de manera puntual també a l'interior del negoci es requereix d'una compatibilitat. Per a això, el propietari de l'establiment ha de presentar una declaració responsable o sol·licitar autorització (si l'atracció incrementa el risc) per a aquesta activitat extraordinària a la Direcció Territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, en l'apartat d'espectacles públics.

En el cas de muntar un castell inflable a la via pública, el local ha de comptar amb una declaració responsable fins a un aforament de 1.000 persones i una autorització municipal si es preveu superar aquesta xifra, depenent del tipus d'instal·lació i risc que represente. La documentació ha de presentar-se a l'Ajuntament de Vila-real a l'oficina d'Atenció i Tràmits, on es facilita un model de sol·licitud.

També s'ha de tenir en compte l'existència d'uns terminis a complir. A l'interior del local, i si necessita declaració responsable, s'haurà de sol·licitar amb un mínim de 10 dies hàbils d'antelació. Si es fa a l'interior i necessita autorització, seran 15 dies. I si es fa a la via pública, el període mínim serà d'un mes. Qualsevol persona que incomplisca la normativa autonòmica s'exposa a multes de 601 a 30.000 euros i, en cas de ser reincident, pot arribar als 300.000 euros. 

"Tota autorització porta un projecte tècnic darrere; per això, anem a intentar ajustar la taxa general que es paga a l'Ajuntament, que actualment no distingeix entre atraccions per a tres hores o per a tres mesos, facilitant els tràmits per a instal·lacions puntuals", apunta Serralvo, qui anuncia que també es mantindran reunions amb els enginyers i les persones que es dediquen a realitzar els certificats pertinents "perquè ajusten els preus". "El que volem és ajudar a què es complisca la llei i evitar que s'opte per muntar atraccions sense permís", puntualitza.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es