Inici -> La teua ciutat -> Joventut -> Notícies joventut

El drama dels refugiats sirians, cinema negre i un doblet animat salten a l'equador de Cineculpable

dimecres, 22 de novembre de 2017

Projeccions de Cineculpable 2017

Mohamad va haver de deixar sa casa a Síria per a fugir de la guerra. A Grècia es va convertir en un no refugiat, malvivint durant mesos amb una lona com a sostre. Sobre la història de Mohamad pivota el curtmetratge documental Marhaba-Hello, una de les nou obres que projectarà aquesta nit l'Auditori de Vila-real en l'equador de la Secció Oficial del Festival Internacional de Curtmetratges Cineculpable. Una sessió amb dosi doble d'animació, que inclou la del preseleccionat als Goya 2018 The Neverending Wall; que recorrerà mitja geografia espanyola: de Vigo a Múrcia, passant per Madrid, València, Albacete o Saragossa, i que reserva també una aposta ferma per la comèdia o el salt al cinema negre de la mà de Vampiro.

Marhaba-Hello, Millor Documental en Sarjah International Children's Film Festival, té com a escenari el camp de refugiats de Cherso, a Grècia. Durant deu minuts, i amb un taller d'animació com a argument per a produir aquest curt, exhibeix la "desastrosa" situació de les persones "que s'amunteguen en aquest campament militar", explica el seu director, el valencià Emilio Martí.

Doble serà la presència del gènere animat 'en curt' per a aquest equador culpable. D'açò s'encarregaran Retweet, de Cristina Vilches, l'obra més breu del festival, de només un minut; i el preseleccionat als Goya 2018 en la categoria de Millor Curtmetratge d'Animació The Neverending Wall. Una obra que signa Silvia Carpizo i que es converteix en tot un al·legat contra la construcció de murs que divideixen i coarten llibertats a través de l'animació de 102 grafits dissenyats per artistes de tot el món.

Les rialles les donarà el premiat i multiseleccionat curtmetratge La Madrina, un còctel en clau de comèdia sobre la família, les relacions, la sexualitat i la venjança dirigit per Pedro Sancho i protagonitzat per la televisiva Sheyla Fariña (Acacias 38, de TVE) i Arantxa Aranguren (Perdiendo el Norte, La voz dormida o Trece rosas i Premi AISGE a la Millor Interpretació Femenina en el Festival de Cans per La Madrina). També contribuirà a reforçar l'ambient còmic de la vetlada El mejor momento, de Raúl Navarro (Albacete).

Una altra comèdia, però de tints terrorífics i zombis, la firma David Cordero amb Z Fest. La història de Pablo i Ruth enmig d'un holocaust zombi a la qual donen vida els televisius Federico Aguado (Inocencio Bonilla en Amar en tiempos revueltos i Sergio Rueda en Mar de plástico) i Leonor Martín (Física o Química).

El cinema negre i els universos atípics arribaran amb Vampiro, del valencià Álex Montoya, la història d'un guionista a la cerca d'una prostituta de carretera per a documentar-se per al seu nou guió, que va obtenir quatre premis en l'última edició del Festival de Cinema de Sant Joan d'Alacant: Ficus de Oro, Millor Direcció i Millor Interpretació Femenina i Masculina.

La nit també inclourà altres plats forts i plens de reconeixements. El vestido, de Javier Marcos, n'és un exemple. Així ho atresoren les més de 40 seleccions oficials nacionals i internacionals a les seues esquenes, un doble premi del jurat en el XVI Avilés Acció Film Festival i Millor Curt Vila de Coslada. Dentro del sistema, de Francisco Javier Rubio, completa la graella cinèfila d'aquesta nit.

La Secció Oficial es clausurarà demà dijous amb els últims vuit curtmetratges a concurs per a aquest vinté Cineculpable, amb la gala de lliurament de premis ja a les portes.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es