Inici -> Àrees -> Serveis Socials -> Notícies serveis socials

Vila-real impulsa la creació d'un moviment de joves que promoguen hàbits de vida saludables entre els seus congèneres

dijous, 8 de febrer de 2018

Presentació del programa Vila-joves en acció

L'Ajuntament de Vila-real, a través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), que depén de la Regidoria de Sanitat, treballa en l'impuls d'un moviment juvenil centrat en la promoció d'hàbits de vida saludables entre els seus iguals. La regidora de l'àrea, Silvia Gómez, i el responsable de l'UPCCA, José Gisbert, han donat a conéixer la iniciativa, que busca que siguen els joves els que proposen idees que ajuden altres membres del col·lectiu juvenil a canviar els seus hàbits de consum i traslladar, d'igual a igual, el missatge que per passar-ho bé no cal beure.

"El 2009 va començar la campanya Coneixement! durant les festes patronals, però volem donar-li un gir perquè siguen els mateixos joves els qui s'impliquen i marquen les seues pautes i idees per a mantenir aquesta iniciativa tot l'any", explica Gómez. Per aquest motiu, es proposa un nou programa de promoció de la salut i prevenció del consum de drogues des de i per a joves d'entre 19 i 25 anys, sota el títol Vila-joves en acció.

"El passat 19 de gener, l'UPCCA va reunir a la Biblioteca Universitària del Coneixement diversos joves d'aquest rang d'edat i els va proposar participar en un moviment juvenil que perseguira crear una joventut més saludable", explica Gisbert. El tècnic indica que "per a això, van començar per debatre sobre tots els aspectes que caracteritzen els joves actuals que viuen en la nostra ciutat: què fan, per on es mouen, en què empren el seu temps lliure, què els apassiona i què no els agrada del que viuen, quines són les seues expectatives, com es relacionen i amb qui i quins hàbits no saludables tenen". A continuació, i amb l'ajuda dels professionals de l'empresa E-value, van unificar conclusions i van començar a proposar idees que procuraren als adolescents i joves "estils de vida més saludables, entenent la salut en el sentit ampli de benestar físic, psicològic i social", puntualitza Gisbert.

Vila-joves en acció "és un programa adreçat a joves que sorgeix des dels joves, en el qual l'UPCCA es limitarà a intervenir i supervisar". "Pensem que fent campanyes amb la nostra mirada d'adults perdíem una part del col·lectiu juvenil", indica el tècnic, que destaca que "no cal oblidar que, en uns anys, aquesta generació serà la que mourà els fils de la vida a Vila-real i si, des d'ara, comencen a transformar els seus hàbits de vida i d'oci, podrem tenir una generació més sana i afí als costums que ja s'estan implantant en altres països europeus i en altres zones d'Espanya". "Volem que els joves interioritzen la idea que no és de pringats no beure alcohol; de fet ja hi ha una tendència a Europa de locals de nova creació que no serveixen alcohol i que es podria estendre, fins i tot, a les penyes", apunta.

Per la seua banda, Gómez avança la intenció del consistori que la pròxima campanya de Coneixement! de les festes puga sorgir des d'aquest moviment, que també "podrà donar-li el seu toc personal, canviar-li el títol o eslògan i, fins i tot, canviar el nom amb el qual ha nascut inicialment el moviment". Amb aquest objectiu, demà s'ha convocat una nova reunió a la BUC, oberta a qualsevol persona que hi vulga participar. "El germen ja està creat i la proposta està en marxa, esperem que amb la seua ajuda prompte puguen veure's resultats i que hi haja més joves conscienciats", assegura. "De moment, hem començat a escoltar-los; estem segurs que ens sorprendran", conclou Gisbert.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es