Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

La Unitat Canina de la Policia Local, premiada amb la distinció nacional a les bones pràctiques

diumenge, 11 de febrer de 2018

La Unitat Canina (UCAN) de la Policia Local de Vila-real ha sigut premiada amb la distinció nacional a les bones pràctiques de les unitats canines policials, en reconeixement als projectes innovadors que desenvolupa en la prevenció i consum de drogues il·legals i en la detecció del càncer de pròstata. La Unió Nacional de Caps i Directius de Policia Local (Unijepol) és l'encarregada d'atorgar el premi, que es lliurarà en un acte públic en el recinte firal Ifema de Madrid, el pròxim 22 de febrer, dins de la I Convenció Nacional d'Unitats Canines Policials.

L'organització ha valorat els diferents projectes i actuacions destacades de la unitat canina local, entre els quals es troba el programa Precoes, destinat a la prevenció del consum d'estupefaents entre menors. La iniciativa forma part actualment del Projecte de Convivència en les aules en la prevenció de l'assetjament escolar i es desenvolupa en el primer i tercer curs de l'ESO de tots els instituts de la ciutat, els alumnes del qual aprenen els riscos de consumir estupefaents i coneixen el treball diari de la UCAN.

A més, la Unijepol ha tingut en compte la participació de la UCAN en un nou projecte de detecció olfactòria de càncer de pròstata, pel qual s'ha signat un conveni de col·laboració amb l'associació per a l'estudi de la detecció olfactòria canina de càncer CDOC. Els components de la UCAN ofereixen assessorament tècnic per al disseny de protocols de formació i mostrejos en la disciplina de detecció olfactòria canina i contribueixen a una valoració mensual del treball de les unitats operatives. En el projecte participa també l'Associació Espanyola Contra el Càncer i l'Institut de Recerca Sanitària La Fe de València.

D'altra banda, destaca el treball de la UCAN en diferents controls, juntament amb altres unitats, com la Unitat de Resposta Policial (URP), que li han permés localitzar substàncies en nombroses ocasions, l'última d'elles dos quilos de marihuana, destinada a la venda en instituts. A més, la Unitat Canina de Vila-real ha resultat guanyadora en dues ocasions en el campionat de gossos detectors del Batalló de Policia Militar de Bétera, en el qual han participat gossos detectors de totes les forces i cossos de seguretat, i ha sigut amfitriona del I Campionat de gossos detectors a Vila-real.

En un altre ordre de coses, els membres de la unitat han sigut instructors en el curs de guies canins de l'Acadèmia de Policia Local de la Comunitat Valenciana, de l'Ivaspe, contribuint a la millora de la professionalitat dels guies canins del territori, i han participat en la formació d'unitats canines de recent creació. També han impartit diferents cursos de formació en l'Efopol i en altres organismes, fomentant la formació i perfeccionament dels guies.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, felicita la unitat, que actualment està composta per un oficial i un agent i quatre gossos especialitzats en la detecció de substàncies estupefaents i de diners. "Estem molt orgullosos del treball que desenvolupa la UCAN, que a més de contribuir a la formació d'altres cossos policials és pionera en la província des de la seua creació el 2012; per això, dediquem els nostres esforços a millorar les seues condicions dia a dia, motiu pel qual fa uns mesos vam renovar el furgó adaptat condicionat a les necessitats dels cans perquè, juntament amb els policies que els acompanyen, seguisquen fent una excel·lent tasca", indica Gómez.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es