Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

Els acords assolits a Vila-real gràcies a la mediació policial estalvien més de 55.000 euros anuals al sistema judicial

dimarts, 20 de febrer de 2018

Presentació de l'estudi d'impacte econòmic de la Mediació Policial

La mediació policial no només té efectes beneficiosos en les parts implicades en el conflicte i, en conseqüència, en la societat, sinó que també afecta, de manera positiva, a les arques públiques. Així es desprén de l'Anàlisi de la influència de la mediació en el sistema judicial espanyol. Una òptica des del cas de la mediació policial en els Jutjats de Vila-real, elaborat des de la Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real, de la Universitat Jaume I (UJI), juntament amb la Unitat de Mediació Policial (Umepol) de la Policia Local. 

La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, ha presentat les principals dades que s'extrauen de l'informe, acompanyada per la inspectora i responsable del Departament de Mediació de la Policia Local, Rosanna Gallardo, així com per la directora de la Càtedra, Carmen Lázaro, i pel catedràtic de Comercialització i Recerca de Mercats de l'UJI, Javier Sánchez. Segons l'estudi, a Vila-real, van ser 43 els casos derivats el 2016 per part dels Jutjats al Sistema de Mediació Intrajudicial, 22 dels quals es van resoldre amb èxit gràcies a la mediació. Aquest mecanisme va permetre estalviar prop de 21.100 euros. "Són resultats molt optimistes, que demostren que la col·laboració entre institucions funciona", explica Lázaro. "D'acord amb les dades obtingudes, la pèrdua que suposa no derivar els casos potencialment derivables es calcula en 1.917 euros per cada 100 casos", puntualitza.

A aquests 21.100 euros se sumen 34.871 euros d'estalvi corresponents als casos intervinguts extrajudicialment amb èxit en el 2016 per part de la Umepol, "ja que tots ells podrien haver acabat amb denúncia en els jutjats". "Això demostra que les administracions hem de treballar coordinades i que la mediació beneficia tant en l'àmbit social com econòmic", afegeix Gómez.

Per la seua banda, Gallardo agraeix als Jutjats 4 i 5 de Vila-real la seua col·laboració, que "ha permés solucionar nombrosos casos judicialitzats de manera satisfactòria" i agrega que "el treball realitzat des de la universitat aferma i consolida el treball que portem realitzant des de fa anys, amb efectes molt positius en la societat". "Els resultats són optimistes i permeten donar visibilitat als efectes -des del punt de vista econòmic- del que suposa fer una derivació, per la qual cosa estem molt satisfets de comptar amb una Policia pionera en l'àmbit, que amb cadascuna d'aquestes dades demostren que, encara que cal treballar, anem pel bon camí", conclou Gómez.

L'estudi es pot consultar en el web de la Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es