Inici -> Àrees -> Sanitat -> Notícies sanitat

Un programa pioner de benestar i salut promou la recuperació física de persones amb càncer a través de tècniques esportives al CTE

dimecres, 28 de febrer de 2018

Presentació del programa de recuperació física de pacients oncològics

L'Ajuntament de Vila-real i l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) impulsaran a la ciutat un programa pioner per a millorar les condicions i qualitat de vida de les persones afectades per la malaltia a través de l'activitat física. El regidor d'Esports i Salut, Javier Serralvo, i el president d'AECC Vila-real, Francisco Bielsa, acompanyats de la responsable d'activitats de l'entitat, Mar Puchol, i l'encarregada de desenvolupar el programa, Elena García, han detallat la iniciativa, que arranca inicialment amb tres grups reduïts de 10 persones cadascun. 

"Amb aquest programa, que posa pràcticament per primera vegada en relació l'activitat esportiva amb la millora de la qualitat de vida de malalts oncològics, conjuguem dues de les principals apostes de l'equip de govern, que han derivat en la marca de Ciutat de la Salut i l'Esport", detalla Serralvo. Amb aquest objectiu, l'SME ha posat a la disposició del programa les instal·lacions necessàries al Centre de Tecnificació Esportiva per al desenvolupament de tècniques de pilates encaminades a la millora del benestar dels pacients. 

El programa, sota el nom I feel good, es dirigeix a persones diagnosticades de càncer, en tractament o que hagen finalitzat el tractament, a més de familiars, i abordarà principalment la recuperació física dels pacients oncològics, amb l'objectiu d'ajudar-los a superar els problemes de fatiga i cansament crònic provocats per la malaltia. "Quan vaig traslladar la idea al grup de recerca de qualitat de vida de la Universitat de València, vam veure que podria ser molt interessant obrir una línia de treball que posara en relació la pràctica d'exercici físic amb la recuperació de persones amb càncer i, des del primer moment, vaig voler que aquesta idea pionera es desenvolupara a Vila-real", assenyala García. La responsable tècnica del projecte incideix en els bons resultats que pot oferir l'activitat física per a combatre la fatiga crònica. "Els estudis sobre aquesta matèria revelen que un 35% de les persones amb càncer han pogut fer front al cansament crònic amb exercici físic i, en un 30% dels casos, s'ha produït una millora general en el seu benestar", argumenta García. 

Inicialment, les sessions s'impartiran els dilluns i dimecres en horari de matí i de vesprada, encara que, si la demanda és major, poden ampliar-se a cinc grups, també els dimarts i dijous. Per a participar, la responsable d'activitats d'AECC Vila-real anima els potencials beneficiaris a inscriure's, de dilluns a divendres, a la seu de l'entitat (antiga Escola Taller) de 10.00 a 13.00 hores. En el cas de no poder desplaçar-se en aquest horari, els interessats poden contactar amb l'associació en el telèfon 964 912 727. 

"Es tracta d'un projecte pioner a Espanya, per la qual cosa és possible que no es quede només a Vila-real, sinó que puguem estendre'l a la resta del territori", avança Bielsa. En aquesta línia, Serralvo i García confirmen que s'està en converses amb l'Hospital Provincial i amb l'Hospital de la Plana per a poder ampliar el programa en futures edicions, en les quals es plantejarà també la possible incorporació d'activitats aquàtiques al projecte.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es