Inici -> Àrees -> Normalització Lingüística -> Notícies
dijous, 1 de març de 2018
El programa de Voluntariat pel valencià compta ja amb 29 parelles lingüístiques oficials, que s'han presentat aquesta vesprada a la Casa dels Mundina. La iniciativa, impulsada per la Regidoria de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Vila-real, en col·laboració amb Escola Valenciana i l'Associació Cultural Socarrats, compta enguany amb una innovadora modalitat virtual, que posarà en contacte a través d'internet persones d'altres països que volen aprendre a parlar en valencià amb persones disposades a ensenyar-los, a canvi d'aprendre el seu idioma.
El regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, ha manifestat la seua satisfacció per l'alta participació, ja que "a les 29 parelles ja conformades, se sumen 11 voluntaris en la modalitat en línia, xifres que encara poden seguir creixent, ja que la campanya sempre està oberta, de manera que sempre pot haver-hi incorporacions". Els tàndems, formats tenint en compte la disponibilitat i les preferències de cada persona, es reuniran una hora a la setmana, durant un mínim de 10 setmanes, per a conversar en valencià. En el cas de les parelles virtuals, també hauran de contactar a través de videoconferència per a parlar en valencià i en l'idioma natiu del company de tàndem.
"És una fórmula excel·lent per a perfeccionar la comunicació en valencià i també per a conéixer gent, fer nous amics", explica Cortells, qui destaca que els "voluntaris donaran a conéixer la nostra cultura i tradicions, mentre que els aprenents se sentiran més integrats en la nostra societat". L'edil ha estat acompanyat durant la presentació pel president d'AC Socarrats, Fermí Font, i la coordinadora tècnica de la campanya, Dariana Groza, a més de per les parelles que s'inicien en el programa, que rebran material per a facilitar el procés.
"A més de donar-los l'enhorabona per haver donat aquest pas, els convidem a participar en l'acte de l'equador de la campanya, que serà l'última setmana d'abril, quan ens desplaçarem fins al Termet de la Mare de Déu de Gràcia tots junts", indica. A més, aquelles parelles que no hagen pogut assistir a l'acte o els nous tàndems que sorgisquen en els pròxims dies, podran conéixer-se en la pròxima trobada, que se celebrarà a la Biblioteca Universitària del Coneixement el dia 13 de març.
Cortells anima els veïns a participar. "Moltes persones que van venir fa anys d'altres comunitats autònomes o de fora del país i que encara no s'atreveixen a parlar valencià per por o per vergonya, ara poden intentar-ho", explica. "La nostra ciutat sempre ha sigut acollidora i els nostres veïns valoren, per sobre de tot, l'esforç que almenys ho intenten. De fet, són moltes les persones que, després de passar pel programa han acabat parlant en valencià", afegeix. A més, felicita els voluntaris que s'han inscrit, ja que "la seua tasca és molt important per a fer sentir còmoda i integrada l'altra persona".
Per a inscriure's al programa com a voluntari o aprenent es pot fer en persona a la Regidoria de Normalització Lingüística i a Socarrats i també de forma telemàtica a través del web municipal. Més informació en normalitzacio.vila-real.es, al web de Socarrats i al d'Escola Valenciana www.voluntariatpelvalencia.org.
Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es