Inici -> Àrees -> Serveis Socials -> Notícies serveis socials

El Centre de Dia Lluís Alcanyís tracta 151 persones el 2017 per a la deshabituació d'addiccions i la reinserció social

dijous, 15 de març de 2018

Presentació de la memòria 2017 del centre de dia Lluís Alcanyís

El centre de dia terapèutic per a la deshabituació, rehabilitació i reinserció social Lluís Alcanyís de Vila-real ha obert 151 expedients de tractament a persones amb algun tipus d'addicció durant el 2017. Es tracta de la tercera xifra més alta en la història del servei, després de 1999 i 2015. Així ho han confirmat la regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el treballador social del centre de dia, Santi Agost, durant la presentació de la memòria anual del servei el 2017, any en el qual es va complir el primer quart de segle del centre.

El balanç de l'any reflecteix la prevalença de persones politoxicòmanes (27%), a les quals els segueixen els consumidors exclusivament d'alcohol (21%) i els de cocaïna i cànnabis (18% respectivament). "Tres quartes parts de les persones que acudeixen en busca d'ajuda són consumidors d'alguna d'aquestes tres substàncies, que segueixen liderant el rànquing", assenyala el tècnic, que destaca que "les sol·licituds per a desintoxicar-se de la cocaïna han tornat a repuntar, amb xifres que no véiem des de 2007". A més, el rang d'edat de les persones que fan ús d'aquest servei s'ha invertit i ara predominen els usuaris d'entre 40 i 50 anys, seguits dels qui tenen entre 30 i 40. 

En total, són 111 els homes i 20 les dones que atenen els especialistes del Lluís Alcanyís. "En el cas de les dones, tenim un ascens progressiu; fa una dècada eren la meitat i en els últims anys no baixen de la trentena", indica Agost, que atribueix aquesta tendència al fet que ara "adquireixen models masculins de consum, perjudicials per a tots dos sexes, i també estan més disposades a acudir a rehabilitar-se". 

La memòria anual destaca també la permanència dels usuaris, que majoritàriament superen els 10 mesos d'estada. "L'objectiu és que romanguen en tractament més de 10 mesos, ja que ofereix més garanties d'evolució en positiu", afirma. A més, Agost destaca el major flux d'intervenció grupal. "Tenim diversos grups per a atendre addiccions com la ludopatia, l'alcohol, la cocaïna, un altre de teràpia de dones (centrada en temes de gènere) i un altre per a pares i mares d'adolescents consumidors de cànnabis", indica. A aquestes teràpies se sumarà, en breu, un nou grup per a addictes amb un coeficient intel·lectual baix, que requereixen d'una atenció especialitzada. 

El tècnic ha agraït la Regidoria de Sanitat el seu suport, ja que "des que aquest departament gestiona el centre, els recursos es rendibilitzen millor i hem observat una evolució molt positiva". La regidora de l'àrea, per la seua banda, recorda que "el Lluís Alcanyís és un centre de referència a la Comunitat Valenciana, que a més de comptar amb un equip de professionals molt qualificats, és un centre viu que s'adapta als canvis i necessitats de la societat". La regidora ha felicitat també els treballadors de l'àrea, que "han fet que durant 25 anys aquest servei haja passat a ser imprescindible per a la ciutat i tot el territori".

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es