Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

La Unitat Canina de la Policia Local de Vila-real aporta els seus coneixements en un innovador projecte sanitari per a detectar el càncer de pròstata a través de l'olfacte dels gossos

dimecres, 11 de juliol de 2018

11-07-2018 Gossos càncer

La contribució de la Policia Local de Vila-real en la recerca del càncer de pròstata ha sigut determinant per a obtenir els primers resultats fiables d'una recerca pionera a la Comuitat Valenciana que compta amb la col·laboració de la Unitat Canina (UCAN) des de fa aproximadament dos anys.

Així ho han anunciat els representants dels ens implicats en el projecte. La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez; el comissari de la Policia Local, Domingo Adán; l'oficial de la UCAN, Alejandro Monferrer; la investigadora de l'Institut de Recerca Sanitària La Fe de València, Alba Loras, i el cap de la Unitat Canina de l'Associació de Càncer en Persones i Detecció Olfactòria Canina (CDOC), Salvador López, han donat a conéixer el procés fins a la consecució dels primers resultats.

"És per a nosaltres molt important formar part d'aquest projecte que pretén millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant la recerca d'aquesta malaltia, que s'ha convertit en una autèntica xacra en la nostra societat, com és el càncer", explica Silvia Gómez, que ha mostrat el seu orgull i agraïment a la UCAN, composta per l'oficial Juan Sánchez Mundo i l'oficial Alejandro Monferrer, tot destacant que "gràcies a la implicació dels nostres policies en aquestes iniciatives, la nostra Policia Local és un referent".

Per la seua banda, el comissari Adán ha posat de manifest la predisposició a "col·laborar sempre que se'ns necessite", en la mateixa línia que l'oficial Monferrer, que ha explicat que "quan van contactar amb nosaltres fa un parell d'anys va ser tot un repte, però volíem posar el nostre granet de sorra". Així, indica que "els nostres gossos tenen una gran experiència en la detecció de substàncies, tant de drogues, com de diners o armament i aquesta experiència de la Unitat Canina és la que ens ha ajudat a portar avant la recerca, de la mà de les associacions implicades".

Alba Loras apunta que aquest projecte "és singular, ja que integra els gossos en la recerca, però no com a objecte d'aquesta, sinó com a part de l'equip, ells són un investigador més". Així mateix, explica que es va trobar una evidència científica que permetia diferenciar, mitjançant l'olfacte d'una mostra d'orina, els pacients que tenen càncer dels que no. "El càncer de pròstata és el segon més comú en els homes a tot el món i es detecta per una proteïna en sang que també de vegades es manifesta en altres malalties diferents al càncer, que són realment freqüents", afig. En aquest sentit, relata que "quan es detecta aquesta proteïna tots els afectats se sotmeten a una biòpsia de pròstata, un mètode molt invasiu que en el 70% dels casos determina que el pacient no pateix càncer". "Es tracta d'evitar que les persones passen per aquesta prova, si abans s'ha detectat en l'orina algun marcador diferent i això és el que hem investigat", indica.

Per al projecte s'ha comptat també amb la col·laboració de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i l'estudi ha combinat tant les mostres de laboratori, com la tècnica de presentar-los als animals aquestes més de 1.000 mostres. "El factor humà ha sigut vital, tant per part dels investigadors, com de la UCAN de Vila-real, que ens ha aportat tots els seus coneixements per a aconseguir que el treball amb els gossos siga menys complicat del que ja és", afirma López. "Aquells que tenen un fals positiu no significa que els metges s'hagen equivocat, sinó que possiblement s'ha detectat en una fase molt primerenca, per això seguirem molt de prop la seua evolució, per a traure conclusions", apunta.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es