Inici -> Àrees -> Serveis Socials -> Notícies serveis socials

La UPCCA avaluarà el consum de drogues entre més de 2.000 adolescents per a dissenyar noves campanyes de prevenció

dijous, 16 d'agost de 2018

La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Regidoria de Sanitat enquestarà el mes de desembre tots els estudiants d'ensenyament secundari obligatori (ESO) de Vila-real sobre l'ús que fan del tabac, les begudes alcohòliques, la marihuana, la cocaïna i les drogues de síntesis. L'enquesta, que es realitza cada dos anys des de 2004, permetrà obtenir un mapa complet de la prevalença del consum de substàncies addictives a Vila-real per part dels menors d'edat i treballar en el disseny de noves campanyes per a la prevenció. 

L'últim estudi data de 2016 i en ell van ser consultats 2.118 joves dels huit centres d'ESO del municipi. Aquests últims resultats i la seua comparació amb els recollits des de 2004, revelen l'evolució dels adolescents i la seua relació amb el consum de drogues a Vila-real. "El més destacable és que, contra el que poguera semblar, hui són menys els menors d'edat que consumeixen drogues, tant legals com il·legals", valora el responsable de la UPCCA, José Gisbert. El major descens s'ha produït en el consum de tabac; si el 2004 el 20% dels estudiants eren fumadors, ara només ho és el 13%. Però també ha baixat el nombre de fumadors de marihuana o haixix, del 10,4% el 2004 al 5,7% actual, encara que els que ara consumeixen ho fan més sovint. On no hi ha hagut canvis en aquests anys ha sigut en el nombre de consumidors d'alcohol, que segueix sent l'única substància addictiva que ha sigut provada per la majoria d'adolescents abans d'acabar l'ESO. No obstant això, sí ha augmentat la tendència a emborratxar-se, cosa que actualment cerca el 20% dels menors que beuen. 

"D'any en any, hem observat també un augment progressiu de xiques menors d'edat consumidores d'alcohol i de tabac, fins a arribar a superar en percentatge als xics. Hui, el 42% de les estudiants d'ESO són bevedores i el 15% fumadores, enfront del 31% i 10%, respectivament, en el cas dels estudiants xics" detalla Gisbert, qui adverteix que els adolescents "perceben de forma molt diferent els perills que suposa beure alcohol o fumar porros, enfront dels que provoca prendre cocaïna, èxtasi o amfetamines. "Consumir drogues il·legals significa per a ells córrer un alt risc per a la salut i el benestar, amb l'excepció de la marihuana, que consumida una o dues vegades al mes, compta amb una baixa percepció del risc per a la meitat dels estudiants. 

"Amb tot, els joves que estudien l'ESO a la nostra ciutat cuiden cada vegada més la salut, s'impliquen en activitats esportives, s'alimenten millor i rebutgen les drogues. De fet, mentre que el 2008 el 29% de menors d'edat no havien provat cap substància addictiva (incloent les begudes alcohòliques), el 2016 aquest percentatge havia augmentat fins a fregar el 35%", agrega Gisbert. "Aquests resultats", assenyala, "revelen que no hem d'escatimar cap esforç a utilitzar l'àmbit escolar per a prevenir el consum de drogues, i especialment en el grup d'edat de 14 anys. Després d'una dècada administrant aquesta enquesta, ha quedat demostrat que el pas d'aquesta edat a la dels 15 anys (el canvi de 2n a 3r d'ESO) és l'etapa crítica, en la qual es dispara de manera significativa el percentatge d'adolescents que pren begudes alcohòliques i comença a provar substàncies per a divertir-se els caps de setmana". 

La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, destaca el paper que el treball de prevenció de la UPCCA ha tingut en l'evolució que detecten les enquestes. "Queda molt per fer, però les campanyes de la Unitat de Prevenció Comunitària, com la popular Coneixement o Spotfer, han tingut un impacte positiu entre els joves. En aquesta línia seguirem treballant, amb noves idees i programes que ens permeten conéixer i educar els joves en l'adopció d'hàbits de vida saludables i la reducció del consum de substàncies. Per a això, enquestes com aquesta són un instrument clau", conclou Gómez.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es