Inici

Augmenta el turisme ornitològic al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars

dissabte, 15 de setembre de 2018

Observadors d'aus en la desembocadura del Millars

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars ha experimentat un augment del nombre de birdwatching o observadors d'aus durant els últims mesos en llocs tan emblemàtics del tram baix del riu com són les Goles o les llacunes artificials. La facilitat a l'hora d'observar les diferents espècies d'aus aquàtiques en el seu medi està sent clau per a convertir la desembocadura del Millars en un lloc de referència provincial per al turisme ornitològic. 

Els vora 14 quilòmetres en línia recta de Paisatge Protegit des del pont de la CV-10 o autovia de la Plana fins a la Mediterrània atresoren tres llocs importants per a l'observació de les diferents espècies. El primer espai és el bosquet fluvial que creix als dos marges del Millars entre l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia a Vila-real i l'ermita de Santa Quitèria d'Almassora. En aquest lloc és fàcil escoltar i amb paciència observar espècies d'aus riberenques, com són per exemple l'oriol (Oriolus oriolus) o el rossinyol (Luscinia megarhynchos). La Ruta Botànica del Paisatge Protegit que s'inicia al molí de l'Ermita i finalitza al peu de Santa Quitèria recorre un esplèndid bosquet de ribera ocupat per nombroses aus que trien aquests ecosistemes per a la temporada de cria. 

El segon lloc per a practicar el birdwhatching són les llacunes ubicades al marge esquerre del riu Millars, al terme d'Almassora. Aquest espai artificial que s'ompli gràcies a l'estació depuradora d'aigües residuals d'Almassora s'està convertint en un lloc extraordinari per a l'observació de l'avifauna. L'espai disposa d'una torre d'observació de fusta des d'on es pot obtenir una bona visió adequada de les tres basses artificials. Pel costat de les llacunes discorre la via verda que connecta el paratge de Santa Quitèria amb la Mediterrània i des d'on és fàcil accedir a l'observatori d'aus. A les llacunes és prou fàcil veure espècies aquàtiques habituals com la fotja comuna (Fulica atra), el cabusset comú (Tachybaptus ruficollis) o el collverd (Anas platyrhynchos). Amb un poc de sort i de paciència també es poden observar d'altres més rares com és el gall de canyar (Porphyrio porphyrio), que és una au emblemàtica de la desembocadura que va estar a punt d'extingir-se a mitjan segle passat. 

La tercera zona adequada per a observar aus aquàtiques són les Goles del Millars, ubicades entre les poblacions d'Almassora i Borriana. En aquestes llacunes naturals formades en la desembocadura es poden observar pràcticament les mateixes espècies que a les llacunes artificials d'Almassora, però amb l'al·licient afegit que també és fàcil veure altres espècies marines com la corba marina grossa (Phalacrocorax carbo), la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) i el corriol menut (Charadrius dubiusa).

La presidenta de l'Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana, Yanina Maggiotto, en el transcurs de les VII Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars va visitar diversos indrets del Paisatge Protegit per a conéixer de prop les aus que habiten l'espai i la infraestructura que possibilita la seua observació. Per a la responsable d'aquesta associació que aglutina totes les empreses del territori valencià dedicades al turisme ornitològic, el Paisatge Protegit és un lloc adequat i senzill per a convertir-se en destinació del birdwatching familiar.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es