Inici -> Àrees -> Participació ciutadana -> Notícies

El Pla estratègic de la séquia Major finalitza la fase de diagnòstic i avança cap a la definició de les estratègies a aplicar

dijous, 27 de setembre de 2018

Presentació dels tallers participatius del pla estratègic de la Séquia Major

El Pla estratègic de la séquia Major segueix avançant, amb la finalització de la fase de diagnòstic i ja es troba en un nou estadi que definirà les estratègies a aplicar, de la mà de tècnics, veïns i regants. El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha presentat els últims avanços del projecte, juntament amb dos membres del col·lectiu d'arquitectes Apeu de Carrer, Mariola Fortuño i Laura López. "Portem des del principi de 2018 treballant en un pla que s'espera amb interés, especialment pels veïns de l'entorn de la séquia, que compta amb el treball de dues arquitectes locals i que pretén consensuar i projectar un entorn més habitable, útil i agradable per a aquest paratge singular de la ciutat", explica.

"Parlem d'una àrea urbanística que forma part de la idiosincràsia de Vila-real, que necessita d'un pla estratègic perquè cada acció o iniciativa que es desenvolupe en la zona no siga fruit de la improvisació o de l'ocurrència", assegura l'edil. Aquest projecte, apunta, "no s'entén sense la participació dels veïns, per la qual cosa agraïm la col·laboració de la Regidoria de Participació Ciutadana, que ha ajudat al fet que els ciutadans tinguen un paper actiu en tot el procés, conduït per les tècniques".

El Pla estratègic, explica Fortuño, pretén ser un full de ruta de futur per a planificar i gestionar aquesta infraestructura hidràulica històrica, "que, a més, és un eix vertebrador de la ciutat del qual haurien de gaudir els veïns". Així, s'ha treballat en diferents fases que han servit per a marcar uns objectius de partida, centrant-se en la protecció de la història i la identitat del canal, la cura mediambiental, la revitalització de l'activitat econòmica, l'activitat turística i la sostenibilitat social i saludable, entre altres.

"Acabem de finalitzar la diagnosi participada, en la qual hem comptat amb la Comunitat de Regants, que són els propietaris de la séquia, i amb el Consell de Participació Ciutadana, el Consell de Xiquets i Xiquetes i amb la resta de ciutadans en diverses sessions", explica Fortuño. Amb els resultats del treball tècnic i la participació veïnal, s'han creat quatre blocs en els quals s'agruparan els principals temes d'interés: història i identitat, paisatge i espai públic, mobilitat i connectivitat i la diversitat d'usos i l'ús quotidià. "En l'actualitat, seguirem treballant en la definició d'estratègies amb tots els ens implicats i dijous que ve, 4 d'octubre, hem convocat un taller global, obert a tots els veïns de la ciutat, que tindrà lloc a l'Espai Jove a les 19.00 hores", avança.

Per la seua banda, López assegura que "la séquia és un element patrimonial molt important que es pot potenciar en molts àmbits, ja que recorre tota la ciutat i enllaça amb espais públics com biblioteques, col·legis, l'institut, espais esportius, jardins i el mercat dels dissabtes, per la qual cosa concentra usos i zones molt diferents". "Suposa una gran oportunitat per a plantejar-se canvis perquè siga més oberta als veïns, a la mobilitat sostenible i a la inclusió", apunta.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es