Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

El programa Convivència a les aules fa 15 edicions ajudant els adolescents a conviure i reflexionar sobre l'assetjament escolar

dilluns, 1 d'octubre de 2018

Presentació de la campanya Convivència a l'aula 2018

La campanya Convivència a les aules, que desenvolupen els departaments d'Educació i Policia Local entre estudiants de secundària dels centres docents de Vila-real, ha iniciat la quinzena edició, que al llarg de tot el curs 2018-2019 arribarà a totes les aules del primer i tercer curs de l'ESO. "Es tracta d'un programa totalment consolidat en el calendari escolar i en el de la Policia i per a nosaltres és molt important, ja que volem inculcar valors com la tolerància, la solidaritat, l'empatia, la compassió, la responsabilitat i la lleialtat als nostres adolescents", explica el regidor d'Educació, Eduardo Pérez. 

En aquest sentit, Pérez assegura que "es tracta d'evitar i tractar problemes que sorgeixen en la vida quotidiana, però que amb les noves tecnologies adquireixen un nivell diferent i passen de l'àmbit escolar a l'exterior de les aules". "Per això, l'ajuda de la Policia Local per a ensenyar-los a superar els conflictes entre iguals, resulta fonamental, tenint en compte que els alumnes els reben amb entusiasme", agrega.

Per la seua banda, la inspectora de la Policia Local, Rosa Ana Gallardo, indica que "gràcies a aquest projecte va nàixer la mediació policial, que tants èxits ens ha donat". Entre els tallers que s'imparteixen a tots dos nivells compta amb un important protagonisme l'espai que se li dedica al bullying. "Volem que aprenguen a detectar-lo, perquè l'assetjament no són només colps, sinó insults, fer el buit i fer sentir malament a una altra persona", apunta Gallardo. A més, es fa una reflexió sobre les eines que s'utilitzen per a gestionar els conflictes i arribar a un clima de pau i s'utilitzen pel·lícules, assemblees de classe i dinàmiques de grup perquè aprenguen a conviure.

"Els alumnes també compten amb una exhibició de la Unitat Canina (UCAN), que els informa sobre com treballa i els adverteix sobre el perill de deixar-se influenciar pels altres per a portar substàncies o tenir conductes inadequades", expressa la inspectora, qui destaca el paper dels anomenats espectadors, animant-los a recórrer als pares, als docents, i fins i tot a la Policia Local en cas d'observar alguna situació de perill. 

D'altra banda, també es treballa amb els pares dels centres que així ho sol·liciten en reunions. Enguany, la intervenció portarà el títol Fills online i pares i mares offline, que versarà sobre el paper positiu i negatiu d'internet i la necessitat "d'estar pendents del que fan els nostres fills a les xarxes socials". 

La novel·la d'Andrea Sayago, Zach Wood, que narra l'experiència de l'autora amb el bullying per a crear empatia amb la víctima arribarà fins als alumnes de primer de l'ESO, que hauran de llegir-la, fer un comentari de text i participaran en el concurs que cada any es convoca. "Quan hi ha casos molt seriosos o que s'escapen del control del centre educatiu o dels pares i alumnes, intervenim nosaltres i el 2017 vam atendre nou casos", afirma Gallardo, qui recorda que, al marge dels centres educatius de la ciutat aquestes sessions també arriben a l'equip de futbol Roda.

"La nostra ciutat és pionera en l'àmbit de la mediació i hem de reconéixer la important tasca de la Policia Local a l'hora d'oferir aquestes sessions en els instituts", assenyala Pérez, al mateix temps que confia que la mediació ajude "a què els nostres joves siguen més conscients, estiguen més formats i superen els conflictes de forma pacífica".

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es