Inici

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars rep als primers turistes ornitològics familiars de la tardor

dijous, 8 de novembre de 2018

Turisme ornitològic en el Millars

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha rebut un grup de 18 birdwatching o observadors d'aus vinguts de València, Barcelona, Sagunt i Castelló per a realitzar una jornada de turisme ornitològic familiar d'iniciació. El grup, format per diverses famílies, va recórrer les platges de cudols d'Almassora i Borriana, on cria el corriol petit (Charadrius dubius) i desemboca el riu Millars formant les tres goles, la gola sud, la nord i la fonda. Els turistes ornitològics no van tenir la sort d'observar cap corriol menut però sí que van poder veure espècies marines com els xatracs becllargs (Sterna sandvicensis), les corbes marines grosses (Phalacrocorax carbo), una corba emplomallada (Phalacrocorax aristotelis) i diverses gavines.

Des de la platja de la desembocadura el grup de birdings familiars es va desplaçar per la ruta verda fins a les llacunes artificials del Paisatge Protegit. Pel camí van poder observar altres espècies més habituals com són els estornells comuns (Sturnus vulgaris), diverses cuetes blanques (Motacilla alba), garses (Pica pica), teuladins (Passer domesticus), carderneres (Carduelis carduelis) i un xoriguer comú (Falco tinnunculus). Una vegada en les llacunes, els visitants van fer una volta per les tres basses i, més tard, van accedir a la torre de fusta d'observació. Des d'allí van poder observar els habitants més habituals de les llacunes com són fotges comunes (Fulica atra), les polles d'aigua (Gallinula chloropus), un gall de canyar (Porphyrio porphyrio) i un parell de blauets (Alcedo atthis) travessant a tota velocitat el paratge. Després de gaudir de més d'una hora d'observació privilegiada des de la torre mirador amb prismàtics i telescopis el grup es va desplaçar a l'observatori de fusta que dóna al riu Millars en la zona de Carnissers. Des d'aquesta ubicació diferent el grup va poder apuntar a les seues llibretes d'aficionats a l'ornitologia altres espècies com són els ànecs coll verd (Anas platyrhynchos), l'ànec cullerot (Anas clypeata) i el xarxet comú (Anas crecca). 

"La desembocadura del riu Millars és un espai molt útil i valuós per a la conservació de determinades espècies d'aus. És difícil que birdwhatching de gran nivell o experts ornitòlegs decidisquen visitar-lo per a trobar espècies més emblemàtiques, rares o més amenaçades, perquè és un lloc menut i no és fàcil trobar eixes espècies. Però pel que fa a la pràctica i implantació del turisme ornitològic familiar o d'iniciació és un lloc excel·lent i molt adequat", ha indicat el director d'Actiobirding, Virgili Beltrán. La visita dels 18 birdings guiats per l'empresa valenciana Actiobirding forma part del projecte Iberaves, promogut per la Societat Valenciana d'Ornitologia, SEO-Birdlife.

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha experimentat un augment del nombre de birdwatching o observadors d'aus durant els últims mesos a llocs tan emblemàtics del tram baix del riu com són les goles o les llacunes artificials. La facilitat a l'hora d'observar les diferents espècies d'aus aquàtiques en el seu medi estan sent clau per a convertir la desembocadura del Millars en un lloc de referència provincial per al turisme ornitològic. Els vora 14 quilòmetres en línia recta de Paisatge Protegit des del pont de la CV-10 o autovia de la Plana fins a la Mediterrània atresoren diversos llocs importants per a l'observació de les diferents espècies com són el bosquet fluvial que creix als dos marges del Millars, la ruta botànica del Paisatge Protegit, les llacunes ubicades al marge esquerre del riu Millars i les goles del Millars.

Galeria multimèdia

Imatges

Turisme ornitològic en el Millars_1 Turisme ornitològic en el Millars_2
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es