Inici -> Àrees -> Sanitat -> Notícies sanitat

Vila-real activa un Pla integral de control de mosquits per a coordinar les actuacions municipals i prevenir les plagues

divendres, 9 de novembre de 2018

Silvia Gómez presenta el Pla integral de control de plagues de mosquits

La Regidoria de Sanitat ha activat un nou Pla integral de control de plagues de mosquits, amb l'objectiu de coordinar els diferents departaments municipals implicats i reforçar les tasques de prevenció durant tot l'any. La regidora de l'àrea, Silvia Gómez, ha presentat hui aquest nou programa d'actuacions a mitjà i llarg termini, amb el qual es pretén evitar episodis com els viscuts aquest estiu i principis de tardor.

"Estem vivint una època molt complicada en tema de mosquits. En els municipis del nostre entorn estem veient com fins i tot en aquestes dates, ja entrada la tardor, s'estan produint problemes greus. A Vila-real, hem constatat amb el Sindicat de Regs i la Unió de Llauradors que no s'està produint aquesta problemàtica, però, així i tot, el tema dels mosquits ens preocupa i ens ocupa", assenyala Gómez. Amb aquest objectiu, la responsable de Sanitat està treballant des de fa diverses setmanes en el disseny d'un pla integral que implique els diferents departaments rellevants per a garantir l'eficàcia dels tractaments contra els mosquits: Policia Rural, Serveis Públics, Sanitat i Medi Ambient. 

"Amb Serveis Públics establirem protocols de coordinació perquè la neteja dels embornals vaja sempre seguida de tractaments preventius, perquè, si apliquem aquests larvicides en embornals que no estan nets el tractament és menys efectiu", explica la regidora. En el cas de la Policia Rural, el seu paper serà vigilar l'existència de basses i acumulacions d'aigua en parcel·les del terme rural que puguen ser origen de focus, mentre que Medi Ambient, en comunicació amb el Sindicat de Regs i llauradors, abordarà la situació de basses que hagen de ser tapades per a evitar problemes. "Per descomptat, des de la Regidoria de Sanitat, i de la mà de l'empresa adjudicatària del contracte, seguirem procedint amb els tractaments de control de les plagues, com no hem deixat de fer en cap moment", agrega Gómez. La formació sobre protocols de prevenció de mosquits en associacions de veïns, de persones majors o col·legis és una altra de les pautes d'aquest pla integral, que estudia també la possibilitat de distribuir clor per a facilitar el tractament en les parcel·les privades. 

"Perquè aquest pla faça efecte, demanem, com fem sempre en aquests casos, la col·laboració ciutadana. Molts focus tenen el seu origen en parcel·les privades en les quals l'Ajuntament, legalment, no pot actuar. És important que els propietaris seguisquen una sèrie de pautes preventives, però també que la ciutadania es pose en contacte de manera oficial amb la Regidoria de Sanitat, a través d'instància, telèfon o correu electrònic, per a notificar-nos els focus que detecten. Només així podrem o bé actuar o bé reclamar als propietaris que actuen", detalla. En aquesta línia, Gómez adverteix que, en el cas de les parcel·les privades, quan es detecte un focus, s'ha d'advertir en primer lloc al propietari i, si no actua, s'aplicaran les multes corresponents, en aplicació de l'Ordenança aprovada el 2016.

A més de la col·laboració veïnal, també és clau la cooperació entre administracions. Referent a això, Gómez valora positivament l'anunci del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a atacar el problema de manera conjunta. No obstant això, lamenta la "deixadesa" de la Diputació en aquest assumpte. "La Diputació és l'ajuntament d'ajuntaments i, per tant, és la seua obligació coordinar les actuacions dels diferents municipis perquè els tractaments siguen efectius. No obstant això, el control provincial de plagues creat el 2016, a instàncies, per cert, de l'alcalde Benlloch, no ens transmet la informació, informes ni pautes per tallar aquesta problemàtica. És urgent que la Diputació comence a exercir el seu paper de coordinació contra els mosquits", conclou.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es