Inici

La desembocadura del Millars es torna a secar després de dos mesos amb un cabal continu d'aigua

tornar Imprimir

divendres, 11 de gener de 2019

Sala de premsa, Medi Ambient

El Millars es torna a assecar

La desembocadura del Millars es torna a secar després de dos mesos amb un cabal continu d'aigua

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana s'ha tornat a quedar sense aigua en diversos trams del curs fluvial després de mantenir un cabal abundant i continu des del pont de l'autovia CV10 fins a la desembocadura amb la mar Mediterrània. Cal recordar que les abundants pluges de l'últim episodi de gota freda ocorregut durant el mes d'octubre van fer que es produïren contínues soltes d'aigua des dels dos embassaments del tram mitjà com són Arenós i Sitjar. 

Açò va provocar que durant més de 70 dies el cabal del Millars al seu pas pel Paisatge Protegit i fins a la Mediterrània mantinguera un cabal abundant que va beneficiar enormement la presència extraordinària de moltes espècies d'aus en migració i l'entrada riu amunt de multitud de peixos. Aquesta situació no es produïa des de feia més d'un any. De fet el més habitual és contemplar els últims 10 quilòmetres del riu, com ara, amb un cabal d'aigua intermitent, principalment des del pantanet de Santa Quitèria fins a la depuradora d'Almassora, des d'on s'aboquen les aigües netes al llit del riu. Des d'ací fins a la Mediterrània, el Millars torna a tenir un cabal mínim d'aigua. 

Normalment és freqüent observar sec el tram que discorre des de la confluència del Millars amb la rambla de la Viuda fins a la depuradora d'Almassora. Per exemple, aquests últims dies l'assut de Vila-real o també conegut com dels Matxos ha frenat l'avançament de l'aigua del Millars impedint el seu salt de forma intermitent, provocant que el paratge fluvial del Termet s'arribara a secar. Per l'assut de les Revalladores o de Borriana tampoc salta l'aigua. Aquesta circumstància, de nou, està provocant canvis importants en les condicions ecològiques del riu. L'aigua ja no circula i comença a formar tolls on resten atrapades algunes espècies de peixos. Aquest fet està atraient algunes aus pescadores com són les corbes marines grosses (Phalacrocorax carbo), els agrons blaus (Ardea cinera) i els agrons blancs (Egretta alba), entre d'altres.

El Millars ha estat arribant amb aigua a la mar Mediterrània durant quasi dos mesos i mig. Aquest fet havia mantingut oberta la desembocadura. Però ara la barrera de pedres que forma la platja de la Pola comença a tancar lentament l'eixida de la poca aigua que arriba a la mar. Això significa que novament es podrà circular entre les platges de Borriana i Almassora xafant aquesta barrera de pedres. El més probable és que un nou temporal de llevant acabe per tancar definitivament l'eixida del Millars per la gola sud.

Galeria multimèdia

Imatges

El Millars es torna a assecar_1 El Millars es torna a assecar_2
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es