Inici -> Àrees -> Cultura -> Programació -> Notícies culturals

L'Arxiu Municipal recupera sis llibres dels segles XV i XVI després de la restauració de l'IVCR+i

tornar Imprimir

dimarts, 5 de febrer de 2019

Sala de premsa, Cultura

Presentació de la restauració de documentació de l'Arxiu Municipal

L'Arxiu Municipal recupera sis llibres dels segles XV i XVI després de la restauració de l'IVCR+i

L'Ajuntament de Vila-real acaba de rebre els sis llibres dels segles XV i XVI que fins ara es conservaven a l'Arxiu Municipal i que, després de passar més d'un any a les dependències de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació per a la seua restauració integral, tornen al seu lloc d'origen. El regidor de Cultura, Eduardo Pérez, ha recepcionat els manuscrits, de mans de la subdirectora general de l'IVCR+i, Gemma Contreras, i el subdirector territorial de Cultura, Cristian Linares. 

"És per a nosaltres un honor rebre aquest trosset de patrimoni després d'una restauració magnífica", explica Pérez, qui destaca l'estat de deterioració en el qual es trobaven les obres. "Quan es restaura un edifici històric té molt de valor, però aquests edificis no ens dirien res sense la documentació escrita que es conserven als arxius", apunta. L'edil ha agraït a l'arxiver, Vicent Gil, el treball i també a la Generalitat "l'interés per recuperar i conservar la identitat dels valencians com a poble a través dels seus documents". 

Les obres intervingudes han sigut un Llibre de Murs e Valls de Vila-real, de 1543-1545; dos llibres de Manual de Consells, un de 1494-1495 i un altre de 1489-1490; un Baldufari dels documents extesos pel notari Miquel Avinent de 1526-1570; un llibre de Capbreus dels cens dels Almoines Majors de Vila-real de 1483-1568 i un llibre Rebedor del notari Gabriel Avinent, datat en 1577-1578.

Aquests llibres es caracteritzen per tenir una enquadernació de pergamí flexible i, en alguns casos, aquests pergamins estan reutilitzats i es troben manuscrits, sent documents molt més antics que el propi cos del llibre, per la qual cosa resulten d'un alt valor documental. "En l'àmbit de l'arxivística, valorem molt aquests treballs, ja que parlen sobre l'entramat urbà des de poc després de la fundació de la vila a càrrec de Jaume I, la seua evolució, els baluards defensius, les successives ampliacions… és una joia", assenyala Linares.

En la mateixa línia, Contreras indica que "sempre és un plaer rebre peces de Vila-real per a restaurar, ja que solen ser llibres molt antics i amb una gran deterioració, la qual cosa suposa un vertader repte". "En aquest cas, estem molt satisfets de la recuperació que s'ha fet d'aquests elements històrics tan importants per a la ciutat", agrega.

Els danys més acusats sobre els quals s'ha hagut d'actuar eren l'oxidació del paper per les tintes d'origen ferrogàlic i les taques d'humitat. D'altra banda, hi havia quadernets descosits i la pell de les cobertes es trobava molt deshidratada, a banda de presentar esquinçaments i manques en el paper. "Els fulls no es podien separar, per la qual cosa ha sigut una tasca de foli a foli, després de llevar el cosit original, que hem guardat", explica. A causa de la fragilitat del suport, es va optar per una neteja controlada en taula de succió amb una solució hidroalcohòlica i els fulls van ser laminats amb paper japonés washi de baix gramatge; com a adhesiu es va utilitzar gelatina animal, de manera que es garantisca la seua flexibilitat, durabilitat i llegibilitat. També s'ha aplicat un tractament de desacidificació amb la finalitat d'aportar una reserva alcalina.

Respecte de les enquadernacions, s'ha netejat la pell i s'ha fet un tractament de consolidació. Les manques del pergamí s'han empeltat amb paper japonés sekishu i amb posterioritat s'han reintegrat cromàticament amb aquarel·les. Per a finalitzar, s'han cosit els quadernets a la coberta amb el mateix tipus de cosit original. "És més que la restauració d'uns llibres, es tracta de conservar i protegir el nostre patrimoni i la nostra memòria", conclou Pérez.

Descàrrega d’arxius

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es