Inici -> Àrees -> Tradicions -> Notícies de Tradicions

Vila-real prepara una quinzena d'actes commemoratius per a celebrar el 745é aniversari de la fundació de la ciutat

tornar Imprimir

dilluns, 11 de febrer de 2019

Tradicions, Sala de premsa, Cultura

Presentació dels actes fundacionals 2019

Vila-real prepara una quinzena d'actes commemoratius per a celebrar el 745é aniversari de la fundació de la ciutat

D'ací a poc més d'una setmana es compleixen 745 anys des que el rei Jaume I atorgara la Carta Pobla a Vila-real i, per a celebrar-ho, l'Ajuntament ha organitzat una completa agenda commemorativa. La programació, impulsada per les regidories de Cultura, Normalització Lingüística, Tradicions, Turisme i Economia, va començar el passat dia 7, amb la inauguració de l'exposició "Bíblia i cultura", que continua els dissabtes 16 i 23 amb les Jornades Traducció i Literatura Religiosa Medieval, a la Casa dels Mundina. 

Així ho han donat a conéixer el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, i el de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, que han destacat alguns dels actes que formen part de l'agenda celebrats aquest cap de setmana, com la inauguració de l'exposició de pintura de Krasi Veleva "Colorida variedad", els XIX Premis Poble i el lliurament del Socarrat Major 2019 a l'Associació Cívica per la Llengua El Tempir. 

L'acte solemne d'homenatge al rei Jaume I tindrà lloc el diumenge que ve 17, amb la tradicional concentració d'entitats ciutadanes, autoritats i la marxa cívica posterior fins al jardí de Jaume I, on tindrà lloc la lectura de la Carta Pobla. La lectura del document recau enguany en el president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés. "És la persona ideal, ja que a banda de ser filòleg amb una notable trajectòria en el món de l'ensenyament -tant a l'IES Francesc Tàrrega, com a l'UJI-, enguany se celebra el centenari de l'entitat que presideix, per la qual cosa aquests factors, units a la seua activitat investigadora, les seues publicacions, tots els reconeixements i premis que ha obtingut al llarg de la seua carrera, juntament amb el seu arrelament a aquesta ciutat, el fan mereixedor d'aquest encàrrec", indica Cortells. L'acte d'homenatge estarà conduït per la periodista vila-realenca Soumaia Nejjar, "filla de la primera generació de marroquins que va arribar a Espanya i a la Comunitat, amb una àmplia trajectòria -malgrat la seua joventut-, i totalment integrada i implicada en tot allò relacionat amb la cultura i les tradicions de la seua ciutat". 

Després de l'acte d'homenatge, l'activitat es traslladarà a l'Auditori, on es farà lliurament dels Premis 20 de Febrer, que enguany recauen en l'Associació Conquistando Escalones, Juan Bautista Llorens Bort, Conchita Català Font i Leandre Adsuara Llorens. "A la vesprada, a les 17.00 hores -s'avança per a no coincidir amb el futbol-, es retrà homenatge a la reina de 2018, Cristina Pesudo, i a les seues dames", anuncia Pérez. 

El dia 20, coincidint amb la fundació de la ciutat, l'Associació Gastronòmica de Vila-real ofereix, al restaurant Cal Dimoni, la 16a edició de la Mostra de cuina medieval, inspirada en el Llibre de Sent Soví, de 1324 i un dels receptaris més antics del món. Dos dies després s'inaugurarà el Mercat Medieval, seguit de la presentació oficial de les sales permanents del Museu de la Ciutat Casa de Polo, "que van haver de ser restaurades per a l'exposició de l'escultor Amorós fa un any i ara tornen a incorporar els treballs del pintor Gimeno Barón, l'escultor Ortells, el pintor Gumbau i Francesc Tàrrega", manifesta Pérez, que destaca que s'ha aprofitat la intervenció per a "incloure obres dels autors que fins ara no es mostraven". Li seguirà (20.00 h) la presentació del llibre de Julián García Candau Vila-real, memorias y contramemorias, a la Casa dels Mundina.

L'agenda continua els dies 23 i 24, amb l'estrena de l'òpera del compositor i Fill Predilecte de Vila-real, Rafael Beltrán Moner, i l'escriptor i historiador Jacinto Heredia, Bienaventurado Pascual, elaborada expressament per a homenatjar el patró de la ciutat. "Totes dues sessions seran a les 19.30 hores a l'Auditori, on es podrà accedir amb invitació", assenyala Pérez. La revista parlada Camino, el diumenge 24, i la Gala de l'Esport, el dijous 28, tanquen la programació.

Descàrrega d’arxius

Descargar archivo

Festes fundacionals 2019
Tipus d'arxiu: PDF | Valencià

Galeria multimèdia

Imatges

Festes fundacionals 2019_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es