Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Benlloch destinarà romanents a evitar traure préstec i contenir l'endeutament en el 60%, 14 punts menys que el 2011

tornar Imprimir

divendres, 1 de març de 2019

Sala de premsa, Ajuntament

L'alcalde explica la distribució de romanents de 2018

Benlloch destinarà romanents a evitar traure préstec i contenir l'endeutament en el 60%, 14 punts menys que el 2011

La gestió de l'equip de govern de Vila-real ha permés reduir l'endeutament de les arques municipals d'un 74% el 2011 a un 60% en l'actualitat. Així ho ha explicat l'alcalde, José Benlloch, que ha donat a conéixer la liquidació del pressupost de 2018, que ha permés obtenir 8,2 milions de romanents, que es destinaran en part a contindre el deute municipal. Amb aquest objectiu, l'executiu local evitarà subscriure el préstec previst inicialment per a sufragar part dels projectes de reindustrialització finançats per l'Ivace.

"Quan acaba l'any es fan comptes; mirem el que s'ha gastat i el que no", explica Benlloch, qui recorda que el pressupost de 2018, aprovat al juliol, a penes va tenir uns mesos de vigència. "Aquesta circumstància ha fet que queden en el tinter alguns projectes. És a dir, no sobra res; simplement són quantitats que s'han de reassignar per a poder portar endavant aquestes propostes el 2019", puntualitza. 

En primer lloc, dels 8,2 milions de romanents hauran de descomptar-se els 2,2 milions corresponents a despeses i serveis prestats el 2018 que, per la burocràcia i el procediment que segueix l'aprovació de factures, encara no s'han pogut abonar. Una altra quantitat important es destinarà a projectes que no han pogut executar-se. "Hi ha hagut diversos expedients que no hem tingut temps d'executar per haver aprovat tard el pressupost, a causa de l'herència urbanística del PP, que ens va portar a pagar, només el 2018, uns 9,4 milions en sentències i empastres", detalla. Entre aquests projectes es troben l'adequació de la rotonda del Cedre, de l'avinguda d'Alemanya amb Sant Manuel, el tram de vorera de l'avinguda de Castelló, l'obertura dels carrers d'Herarbo i, fins i tot, alguns pagaments d'expropiacions de la ronda Sud-oest a aquells propietaris que en el seu moment no van acceptar el que se'ls oferia i van acudir als tribunals, entre altres. "Hi ha una llista molt extensa d'expedients que no es van poder executar en l'exercici anterior i que passen a aquest. Per tant, hem hagut de fer una reserva i, descomptant aquests imports, ens queden 3,8 milions", afirma. 

D'aquests 3,8 milions, es reserven 300.000 euros, que "no es tocaran fins a finals d'any, a l'espera que el nou Govern aclarisca si ha de ser per a pagar deute als bancs o es poden invertir en coses necessàries per a la ciutat". D'aquesta manera, queden 3,5 milions disponibles. D'ells, es destinaran la meitat, 1,5 milions, per a finançar la primera fase dels projectes de millora dels polígons industrials inclosos en els programes de l'Ivace, amb el que s'evita recórrer a préstecs i es conté el deute. Els dos milions restants es destinaran a despesa corrent i a ajustar partides, amb alguns projectes en ment com el retorn de l'IBI de rústica als agricultors o la creació de l'alberg de transeünts de Càritas. 

"Quan vam entrar per primera vegada al govern el 2011, vam trobar un ajuntament endeutat fins al punt de quasi ser intervingut", apunta. "Gràcies a la bona gestió d'aquest equip, hem reduït l'endeutament en 14 punts i podem estar tranquils, perquè a més de reduir el deute hem multiplicat per 10 les infraestructures, les ajudes a entitats socials i hem donat solució a molts dels empastres que ens van deixar", conclou.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es