Inici

Tècnics de la Conselleria de Medi Ambient troben més de 100 gambetes d'aigua dolça a la Gola Fonda del Paisatge Protegit de la Desembocadura

divendres, 5 d'abril de 2019

Troben gambetes al Millars_1

Tècnics del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient procedents del Centre de Recerca Piscícola del Palmar, localitzat al Parc Natural de l'Albufera de València, han trobat més d'un centenar de gambetes d'aigua dolça de l'espècie Palaernonetes zariquieyi a la Gola Fonda del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Aquests crustacis són endèmics de la península Ibèrica. Habiten en aigües continentals de la franja costanera que presenten poc o nul corrent. Concretament la seua distribució mundial s'ubica entre el delta del riu Ebre, a la província de Tarragona, i el cap de Sant Antoni, a la província d'Alacant. 

La vida d'aquesta espècie és poc coneguda encara que els biòlegs saben que la seua presència està relacionada amb ecosistemes aquàtics que tenen una excel·lent qualitat de les aigües. Per exemple, un requisit fonamental per a la seua reproducció exitosa és que necessiten una bona oxigenació de l'aigua i uns nivells molt baixos de substàncies tòxiques. Per tant, la presència d'un nombre elevat d'aquestes gambetes d'aigua dolça a la Gola Fonda és una excel·lent notícia per a aquest indret que forma part del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars gestionat pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.

La detecció de les gambetes s'ha produït en el transcurs d'una prospecció a la Gola Fonda realitzada pels tècnics de la Conselleria de Medi Ambient amb l'objectiu de comprovar l'estat de conservació de les poblacions reintroduïdes. Cal recordar que el passat mes de febrer de l'any 2018 van alliberar 200 fartets (Aphanius iberus) classificats en perill d'extinció a la Gola Fonda de la Desembocadura del Millars dins del Pla de recuperació de l'espècie. Ara han tornat per a comprovar la supervivència de l'espècie. Malauradament han capturat més de 200 gambúsies (Gambusia affinis) i una única femella de fartet. 

La gambúsia és una espècie exòtica d'aigua dolça procedent d'Amèrica del Nord que va ser introduïda fa més de mig segle als aiguamolls mediterranis per a combatre el paludisme. El problema és que aquest peix invasor també depreda sobre l'espècie autòctona. De fet la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) ha inclòs la gambúsia en el llistat de les 100 espècies exòtiques invasores més danyoses del món. 

Els biòlegs de la Conselleria de Medi Ambient, acompanyats pels tècnics del Consorci del riu Millars i la Guarderia Rural, han decidit tornar a prospectar la Gola Fonda cap a final d'aquesta primavera o durant l'estiu per a comprovar, de nou, la proporció d'individus entre fartets i gambúsies. Si aquesta proporció de gambúsies, l'espècie exòtica, continua sent molt elevada respecte als fartets, faran un nou reforçament de la població autòctona al febrer de l'any 2020.

Galeria multimèdia

Imatges

Troben gambetes al Millars Troben gambetes al Millars_2 Troben gambetes al Millars_3
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es