Inici

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua lliura a Vila-real milers de documents notarials en valencià digitalitzats per a l'Arxiu

tornar Imprimir

dijous, 25 d'abril de 2019

Sala de premsa, Cultura

25-04-2019 Documents AVL

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua lliura a Vila-real milers de documents notarials en valencià digitalitzats per a l'Arxiu

El president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, ha lliurat al regidor de Cultura, Eduardo Pérez, tots els documents notarials en valencià existents en el Reial Col·legi del Corpus Christi, a València, amb l'objectiu d'ampliar el material històric de l'Arxiu de Vila-real des del segle XV al XVIII.

Un compromís al qual va arribar amb l'Ajuntament i que consta de 26.595 imatges digitalitzades dels protocols i volums de dotze notaris que van exercir de fedataris entre el 1438 (Joan del Mas) i 1762 (Rufo Martí Navarro) i que ja estan a l'Arxiu Municipal. Sens dubte, una documentació de "molta importància i interés per als investigadors", com ha recalcat Ramon Ferrer.

El material notarial ara digitalitzat permetrà descobrir un valuós corpus documental jurídic i administratiu al llarg d'aquests quatre segles, reconstruir com seria l'activitat de la societat de l'època a Vila-real, però també ampliar una abundant antroponímia que permeta conéixer la seua pervivència al llarg del temps.

La documentació notarial que l'AVL ha posat a disposició dels investigadors i dels historiadors facilitarà un millor coneixement de la toponímia menor del terme a partir de la compravenda de propietats i particions de terres, càrrec de censals, establiments i arrendaments, entre altres transaccions registrades en aquells segles.

Igualment, la informació aportada per aquesta documentació notarial permetrà un estudi profund sobre la demografia, l'activitat econòmica i social o de la vida quotidiana de Vila-real, a més del vocabulari existent en l'època relatiu a actes matrimonials, testaments, inventaris de béns i particions, entre altres.

El lliurament de tot el material digitalitzat per part de l'AVL a l'Ajuntament de Vila-real omplirà alguns buits existents d'aquell període històric, però sobretot permetrà ampliar la documentació de l'Arxiu Municipal, considerat un dels més importants del territori valencià.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es