Inici

Una delegació local viatja a Mauthausen per a homenatjar els nou vila-realencs presoners del camp de concentració nazi

dissabte, 4 de maig de 2019

Viatge a Mauthausen

Nou vila-realencs van conéixer en primera persona l'horror del camp de concentració nazi de Mauthausen. En el dia en què es commemora l'alliberament del camp, el 5 de maig de 1945, per part de les tropes aliades, una delegació de vila-realencs -5 joves de l'IES Francesc Tàrrega, una professora i el regidor d'Educació i de Cultura, Eduardo Pérez- viatja al camp austríac per retre homenatge a la memòria de tots aquells que van patir la repressió al camp de Mauthausen-Gusen. 

L'expedició forma part del programa de recuperació de la memòria històrica impulsat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que, juntament amb Amical Mauthausen, ha organitzat un viatge al camp de concentració nazi, on cada 5 de maig es commemora l'alliberament per part de les tropes aliades en un acte al qual acudeixen prop de 20.000 persones procedents de distints països europeus que van tenir presoners en aquest camp d'extermini. "Uns 9.000 d'aquells infortunats van ser republicans espanyols i la meitat van morir a Mauthausen o al camp annex de Gusen", recorda Pérez. En el cas de Vila-real, van ser nou els vila-realencs que van patir l'horror del camp nazi i cinc hi van morir: Joaquín Salvo Bellmunt, Ramón Pastor Cubero, Pedro Cubedo Carda, Manuel Portas Marín, Joaquín Gil Arnau. Els altres quatre -José María Clemente Garcerán, Pascual Cabedo Llopis, Manuel Vagán Corbató i Faustino Losas Rontera- van sobreviure i acabaren vivint exiliats a França.

"Vila-real és una de les ciutats de la Comunitat Valenciana amb més víctimes al camp de concentració de Mauthausen-Gusen. Aquest succés, sumat al fet que comptem des de fa sis edicions amb un Memorial Democràtic pioner i plenament consolidat, han fet que ens escolliren per a prendre part en aquest programa", valora. A més de Vila-real, al viatge han sigut convocats altres cinc municipis de la Comunitat Valenciana: Elda, Ontinyent, Alzira i Borriana. Cadascuna d'aquestes poblacions està representada per cinc alumnes de primer de batxillerat i un representant del professorat, a més d'un representant municipal.

"Recentment, el Govern espanyol va declarar el 5 de maig, precisament, com a dia per honrar les víctimes espanyoles de l'horror nazi. Els espanyols a Mauthausen van ser considerats apàtrides i portaven un distintiu blau amb una "S" al centre. Quan les tropes americanes van alliberar el camp, es va poder llegir una gran pancarta que deia: "Los españoles antifascistas saludan a las tropas libertadoras". Van ser els grans oblidats durant molt de temps i ara, amb accions com aquesta, volem reivindicar la seua memòria com a lluitadors per la llibertat i la dignitat humana durant els anys foscos de la tirania feixista a Europa", argumenta el regidor del Memorial Democràtic.

Galeria multimèdia

Imatges

Viatge a Mauthausen_3 Viatge a Mauthausen_2 Viatge a Mauthausen_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es