Inici -> Àrees -> Festes -> Junta de Festes

Vila-real commemora la declaració de la Nit de la Xulla com a Festa d'Interés Turístic Provincial amb una trobada massiva de veïns i veïnes per a elaborar allioli a la plaça Major

tornar Imprimir

dilluns, 6 de maig de 2019

Junta de Festes, Festes, Sala de premsa

Vila-real commemora la declaració de la Nit de la Xulla com a Festa d'Interés Turístic Provincial amb una trobada massiva de veïns i veïnes per a elaborar allioli a la plaça Major

Des que el passat 26 de març es coneguera la resolució per la qual la Generalitat atorga la declaració de Festa d'Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana a la Nit de la Xulla, Junta de Festes i l'Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Festes, s'han unit per a idear un esdeveniment que permeta commemorar aquesta declaració de forma simbòlica i posar en relleu l'esdeveniment. 

D'aquesta manera, la plaça Major acollirà el proper dilluns 13, a partir de les 19.00 hores, una sessió d'elaboració d'allioli anterior a la celebració oficial de la primera xulla com a Festa d'Interés Turístic, que donarà començament a les 21.00 hores pels carrers de la ciutat. "La xulla és una cosa molt nostra i sense allioli no hi ha xulla. És una cosa molt nostra i és una forma de commemorar aquesta primera festa que celebrem ja amb el títol oficial, units i demostrant que ens sentim orgullosos de les nostres arrels", explica el regidor de Festes, Diego Vila. Cal assenyalar que no és un concurs i que, per tant, no es tracta d'una sessió competitiva. "Simplement, tot aquell veí o veïna que ho desitge, pot venir directament a la plaça Major i fer un donatiu de dos euros -que es destinarà al projecte XiCaEs de Caixa Rural- i rebrà tot els ingredients que necessita, així com el morter i l'instrumental necessari", afirma. De llarg a llarg de la plaça hi haurà taules distribuïdes perquè els participants treballen còmodament i puguen elaborar la tradicional salsa valenciana per excel·lència, que després podran degustar en la xulla.
"Esperem que la participació siga molt alta i que la plaça Major s'impregne de l'olor tan característica dels ingredients que, juntament amb l'aroma de les brases, ens recorden que estem de festa i que la Nit de la Xulla és tot un emblema de Vila-real", afirma. Un acte tradicional dels festejos patronals que es va introduir per primera vegada al maig de 1979 -fa ara 40 anys- i que no falta al maig ni al setembre. 

"És irrenunciable, cada dilluns de festes, faça el temps que faça, eixim al carrer i amb amics, veïns i familiars, compartim un moment de distensió i germanor al voltant de la taula", afirma, "ara, amb aquest reconeixement oficial tan merescut, segurament serà molt més valorada i la viurem amb major intensitat".

La xulla se suma a altres celebracions que compten amb la distinció de Festa d'Interés Turístic, com són la Setmana Santa, la Fira de Santa Caterina o la Cavalcada de Reis, que ajuden la ciutat a posicionar-se en el focus del turisme provincial.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es