Inici

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars captura el primer visó americà

tornar Imprimir

divendres, 10 de maig de 2019

Sala de premsa, Medi Ambient

Captura de visó americà en el Millars

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars captura el primer visó americà

La Guarderia Rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha aconseguit capturar el primer exemplar de visó americà (Neovison vison) del Paisatge Protegit. Concretament es tracta d'un animal jove atrapat en la zona del mesurador, riu amunt de l'assut dels Matxos, entre els termes d'Almassora i Vila-real. El mustèlid ha sigut retirat pels agents mediambientals de la Conselleria de Medi Ambient, responsables del maneig de la fauna exòtica capturada. 

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, mitjançat el servei de guarderia, participa des de l'any 2018 en el Life Lutreola Espanya de la Unió Europea sota la coordinació del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. Aquest projecte té com a objectiu millorar la situació del visó europeu (Mustela lutreola) a Espanya on es troba una de les últimes poblacions naturals i de major viabilitat. Aquest mustèlid catalogat en perill crític d'extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) únicament habita xicotetes poblacions d'Espanya, Romania, Ucraïna, Rússia i França.

La situació precària del visó europeu podria millorar amb tècniques efectives d'erradicació del visó americà, el seu gran competidor, i que suposa una greu amenaça no sols per al mustèlid europeu sinó també per a moltes altres espècies de fauna autòctona a Europa. En les comarques del nord de la Comunitat Valenciana hi ha visons americans en el riu Millars i el Palància. Es tracta d'animals fugits o alliberats de granges pelleteres ubicades a les províncies de Terol i Castelló. Des d'aquest emplaçament s'han dispersat cap a la zona de l'Alt Millars, riu Túria, riu Jalón i finalment han arribat al riu Ebre. Els visons exòtics una vegada en l'Ebre han entrat en contacte amb l'hàbitat de l'amenaçat visó europeu. El compromís del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient és reduir les poblacions de visons americans del Paisatge Protegit per a evitar que hi haja un fluix d'individus cap al nord d'Espanya.

El servei de Guarderia Rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars disposa de tres plataformes trampa flotants per a capturar els visons americans. Cadascuna està col·locada en l'aigua en llocs on prèviament s'ha detectat la seua presència mitjançant l'anàlisi dels seus excrements o empremtes a la vora del riu. Aquestes plataformes flotants incorporen unes bases d'argila que permeten obtenir les empremtes dels animals quan hi accedeixen. Una vegada detectada la presència del visó americà s'instal·la una gàbia automàtica per a capturar els animals. Els paranys s'incorporen poc després de veure les petjades dels mustèlids. Durant les últimes setmanes els guardes rurals havien detectat la presència de diversos exemplars de visons americans en una de les dues plataformes instal·lades. Es tracta d'una notícia important, ja que demostra que el mètode funciona correctament i és efectiu per a seguir amb el pla de control i la retirada dels mustèlids exòtics del riu Millars.

La Guarderia Rural del Consorci va detectar la presència de visons americans en el Paisatge Protegit l'any 2014. Concretament els guardes van trobar tres exemplars ofegats en uns mornells il·legals instal·lats al riu per a la captura furtiva d'anguiles.

Galeria multimèdia

Imatges

Captura de visó americà en el Millars_4 Captura de visó americà en el Millars_3 Captura de visó americà en el Millars_2

Veure més imatges

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es