Inici

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars inicia una campanya de conscienciació del corriol menut

divendres, 7 de juny de 2019

Campanya del corriol al Millars

El Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars s'ha marcat com a un objectiu important d'aquesta primavera i estiu de 2019, preservar els nius del corriol menut (Charadrius dubius) del paratge durant l'època de cria. El servei de manteniment del Consorci del riu Millars i la Guarderia Rural han instal·lat i renovat huit cartells informatius al llarg de tres quilòmetres de costa per avisar els usuaris de la platja de la presència dels corriols menuts. 

Els cartells informatius s'han clavat entre l'arena i les pedres de la platja a una distància aproximada d'uns 50 metres cadascun. El primer cartell ubicat al nord està posat a l'accés de la platja sud d'Almassora perquè els banyistes i altres usuaris puguen veure'l de seguida. El cartell instal·lat més al sud, al terme de Borriana, es troba ubicat a l'accés de la platja de la Gola. La Guarderia Rural del Consorci del riu Millars després dels censos que realitza anualment de l'espècie indica els llocs exactes on han d'anar clavats les pancartes informatives que solen coincidir amb els llocs aproximats on anys enrere han criat els corriols menuts. Concretament són espais que barregen pedres, grava i arena de la platja. L'últim cens de corriols menuts realitzat per la Guarderia Rural i els tècnics del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars a la platja de la Gola de la desembocadura, entre els termes municipals de Borriana i Almassora va obtenir un resultat de quatre exemplars.

El corriol menut inicia el període de reproducció al mes d'abril i l'allarga fins al setembre, encara que la majoria de parelles trien el mes de juny per pondre els ous, covar-los i criar els pollets. Aquesta espècie de xicotet limícola tria zones obertes de platja que barregen pedres amb grava i arena per a fabricar el niu. També sol utilitzar vores arenoses de marges de rius i de llacs. Els corriols menuts fabriquen una xicoteta concavitat envoltada per matèria vegetal i xicotetes pedres. La femella sol pondre quatre ous que passen bastant desapercebuts i camuflats amb l'entorn. La incubació dels ous sol durar uns 25 dies. 

El fet que inicien la reproducció al mes de juny entra en conflicte amb l'ús que fan centenars de banyistes de la platja. Segons la Societat Espanyola d'Ornitologia, SEO-Birdlife, l'amenaça més important que pateix aquesta limícola és l'alteració i eliminació de l'hàbitat. També cal afegir com a causa destacada les molèsties provocades pels usuaris de les platges que accedeixen a qualsevol lloc de la platja. La depredació provocada per rates, gossos, raboses i porcs senglars també altera la població de corriols menuts. En l'actualitat aquesta au és considerada com d'interés especial al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.

Galeria multimèdia

Imatges

Campanya del corriol al Millars_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es