Inici

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars participa en la campanya de lluita contra la cl˛txina zebra

tornar Imprimir

diumenge, 14 de juliol de 2019

Sala de premsa, Medi Ambient

Cl˛txina zebrada en el Millars_2

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars participa en la campanya de lluita contra la cl˛txina zebra

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars colĚlabora amb la Confederaciˇ HidrogrÓfica del X˙quer per a lluitar contra la cl˛txina zebra (Dreissena polymorpha). Aquest organisme p˙blic dependent del Ministeri per a la Transiciˇ Ecol˛gica ha elaborat un protocol de desinfecciˇ en masses d'aigua afectades per la cl˛txina zebra que actualment estÓ disponible en l'enllaš segŘent: http://www.chj.es.

Aquest protocol presenta tota una sŔrie d'accions de control i prevenciˇ de l'invertebrat. La cl˛txina zebra Ús un molĚlusc bivalve d'aigua dolša i salobre procedent dels mars Caspi, Aral i Negre, de pa´sos de l'└sia central com el Kazakhstan, l'Uzbekistan, el Turkmenistan o l'Azerbaidjan. A partir del segle XIX, va comenšar a expandir-se per tota Europa mitjanšant les larves incrustades en el casc de diferents embarcacions. ╔s una espŔcie amb una extraordinÓria capacitat de modificar l'ecosistema on s'estableix i de generar impactes ecol˛gics i econ˛mics importants.

La Uniˇ Internacional per a la Conservaciˇ de la Natura (UICN) l'ha inclosa en la llista de les 100 espŔcies ex˛tiques invasores mÚs danyoses i perilloses del mˇn. La closca presenta una forma triangular amb unes bandes en ziga-zaga entre groc apagat i marrˇ fosc. Els adults poden arribar a mesurar vora tres centÝmetres. Solen formar denses col˛nies constitu´des per milers d'individus. El seu perjudici ecol˛gic Ús bastant greu, ja que modifiquen l'estructura de l'hÓbitat i perjudiquen l'equilibri ecol˛gic. TambÚ alteren les comunitats de fauna i flora aquÓtica de peixos, fitoplÓncton i bivalves protegits. Pel que fa als perjudicis econ˛mics mÚs greus en les infraestructures hÝdriques, les col˛nies formades per milers d'individus poden arribar a colĚlapsar conduccions per al pas de l'aigua. 

Les larves de la cl˛txina zebra tenen una mida microsc˛pica i viuen surant en l'aigua. Aš˛ fa que siguen capaces de propagar-se per rius i embassaments per mitjÓ de l'aigua que es puga trobar en les diferents embarcacions o l'aigua que s'utilitze per a transportar l'acevall viu per a pescar. Per exemple, durant la fase adulta es poden dispersar fixant-se al casc de les embarcacions, els remolcs i els baixos dels autom˛bils que s'introdueixen a l'aigua. 

Per totes aquestes qŘestions, el Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars recorda la importÓncia d'aplicar el protocol de desinfecciˇ en tot el material que haja estat en contacte amb l'aigua: embarcacions, remolcs, baixos del vehicle, circuit del motor, arts de pesca, equips utilitzats i altres aparells. L'objectiu primordial Ús evitar que les larves i els adults de la cl˛txina zebra es propaguen d'un lloc a un altre.

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars va corroborar l'apariciˇ d'exemplars de cl˛txina zebra enfront de la presa de l'assut comunitari d'Almassora i al pantanet de Santa QuitŔria el passat mes de febrer. No Ús la primera vegada que apareixia, ja que fa uns set anys es van trobar exemplars a les parets de l'embassament de Santa QuitŔria desprÚs d'una baixada pronunciada del cabal.

L'any 2001 va aparÚixer per primera vegada a Espanya. Concretament ho va fer al terme municipal de Riba-roja d'Ebre (Tarragona). L'any 2013, el Ministeri de Medi Ambient va incloure la cl˛txina zebra en el CatÓleg Espanyol d'EspŔcies Ex˛tiques Invasores a causa de l'extraordinÓria expansiˇ i afecciˇ. Els bivalves ex˛tics han saltat de l'Ebre al riu Millars per mitjÓ de la pesca esportiva o el trasllat d'embarcacions lleugeres. 

Durant la campanya d'estiu la Confederaciˇ HidrogrÓfica del X˙quer (CHX), com a mesura de prevenciˇ, torna a recordar, per mitjÓ d'una campanya informativa, la necessitat de lluitar contra aquesta espŔcie invasora amb el protocol de desinfecciˇ.

Galeria multimèdia

Imatges

Cl˛txina zebrada en el Millars_1 Cl˛txina zebrada en el Millars
Destaquem
App Banner Sala de prensa B˙stia CiutadÓ Venta d'entrades AccÚs a la seu electr˛nica interior Banner Cita Previa
Plaša Major s/n. 12540 Vila-real (Castellˇ)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposiciˇ de notificacions: notificaciones@vila-real.es