Inici -> Àrees -> Medi ambient -> Notícies Medi Ambient

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars eliminarà tots els ailants del tram baix

tornar Imprimir

dimecres, 17 de juliol de 2019

Sala de premsa, Medi Ambient

Ailants en el Millars

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars eliminarà tots els ailants del tram baix

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars eliminarà tots els peus dels arbres invasors anomenats ailants o fals vernís (Ailanthus altissima) que han ocupat part del llit fluvial en el marge dret del tram baix. Aquests arbres originaris de la Xina protagonitzen una de les invasions biològiques més opressives i danyoses de la península Ibèrica. Es va introduir a Espanya amb finalitats ornamentals pel seu aspecte tropical i la seua resistència, ja que tolera temperatures extremes i molt variables, humitat, sequera, sòls empobrits i fins i tot l'aire contaminat de les ciutats i els polígons.

Aquesta última característica ha provocat que s'haja utilitzat de manera indiscriminada per a repoblar marges d'infraestructures com carreteres, autovies, vies del tren i per a la fixació de talussos. L'any 2011 els especialistes en botànica el van incloure en el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores, un fet que prohibeix de forma taxativa la seua introducció en el medi natural i demana l'elaboració de plans de gestió a les comunitats autònomes. «En aquests moments tenim tres punts de dispersió dels ailants en el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars: al camí dels Carnissers, on hi ha vora 200 metres quadrats; al voltant del viver abandonat, amb aproximadament 100 metres quadrats, i a l'alter nord, amb una altra taca de vora 100 metres quadrats. El bosquet invasor que més ens preocupa és el que creix davant del pàrquing dels Carnissers perquè hem detectat que alguns exemplars ja creixen dins del mateix llit del riu Millars», ha explicat el guarda rural del Consorci del riu Millars, Javier Rodríguez.

Es tracta d'un arbre caducifoli que es comporta com si fora una mala herba. Si es talla, torna a créixer encara amb més força i rebrota fins i tot a uns quants metres del peu de l'adult. S'han d'eliminar de soca-rel però encara així és molt complicat erradicar-los completament. Els ailants són arbres extremadament competitius. Tenen un poder de creixement i colonització extraordinàriament veloç. El seu poder d'adaptació a qualsevol tipus de terreny els fa uns competidors immillorables. A Espanya ja es troben per tot arreu, principalment vora les carreteres, vies del tren i pels voltants de les zones urbanes. 

Una de les característiques que els converteix en una planta danyosa per a les espècies autòctones és el fet que els ailants generen unes substàncies tòxiques per a la resta de plantes. Concretament es tracta d'una eleopatia, un fenomen biològic que fa que aquestes plantes produesquen compostos químics que influeixen de manera negativa sobre el creixement d'altres plantes i provoquen que la vida d'altres espècies del voltant siga quasi impossible. D'ací a poc temps el servei de manteniment del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars eliminarà de soca-rel tots els peus que han començat a créixer de manera descontrolada al mateix llit del riu Millars.

Galeria multimèdia

Imatges

Ailants en el Millars_2 Ailants en el Millars_4 Ailants en el Millars_3

Veure més imatges

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es