Inici

Benlloch: "Els empastres dels PP ens poden obligar a actualitzar la contribució, després de vuit anys congelada"

tornar Imprimir

divendres, 26 de juliol de 2019

Sala de premsa, Ajuntament

L'alcalde valora la situació econòmica local

Benlloch: "Els empastres dels PP ens poden obligar a actualitzar la contribució, després de vuit anys congelada"

Els "empastres del PP" podrien abocar l'Ajuntament de Vila-real a una actualització de la contribució. Així ho ha avançat hui l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, en la valoració feta de la situació econòmica municipal després de l'aprovació d'un nou préstec de 3,2 milions d'euros, aquesta setmana, per a fer front a noves sentències i resolucions derivades de contingències urbanístiques heretades dels governs del Partit Popular. En aquests moments, el govern i els tècnics municipals treballen en l'estudi d'accions correctores que es poden implementar per a complir la llei d'estabilitat, però Benlloch adverteix: "Tenint en compte l'increment de les despeses i la caiguda d'ingressos que es preveu en el pròxim pressupost, no veiem una altra eixida que actualitzar els rebuts de l'IBI, després d'haver-los mantingut els últims vuit anys congelats".

"El préstec que hem aprovat aquesta setmana se suma a altres subscrits recentment, que hem de començar a pagar l'any que ve i no podem pagar un préstec demanant-ne un altre; l'hem de pagar de recursos propis. Si a això afegim l'increment de despeses que hem patit en qüestions com la gestió dels residus o les nòmines dels funcionaris i l'abaixada d'ingressos prevista, per plusvàlues, aportacions de l'Estat o l'IBI d'urbana no pormenoritzat, ens col·loca en una situació molt complicada", argumenta l'alcalde. "Una situació a la qual només podem fer front de dues maneres: reduint despesa o incrementant els ingressos. I no tenim més marge per a reduir despesa, perquè això significarà retallar en serveis i qualitat de vida i renunciar a un model de ciutat d'oportunitats líder, que ens ha tornat a situar com la ciutat amb menys atur de la Comunitat, entre d'altres", afegeix. 

Quant a la disminució d'ingressos prevista en 2020, se centra en tres qüestions fonamentals. En primer lloc, una menor aportació de l'Estat, amb uns 300.000 euros menys pel menor creixement i l'obligació de retornar uns altres 200.000 euros del PIE (Participació en els Ingressos de l'Estat) avançats el 2018. A això s'afegeix una recaptació en plusvàlues entre 400.000 i 500.000 euros per sota de la prevista. En tercer lloc, també ha afectat a la recaptació municipal la situació d'aquelles parcel·les en zona urbana on no hi ha previst cap pla d'actuació, en compliment de les directrius marcades per una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura. 

A aquesta disminució dels ingressos, s'afegeix també un increment de les despeses, centrat sobretot en dos aspectes: el tractament del fem, amb 600.000 euros més de cost des de 2014, i un milió d'euros més en les nòmines del personal funcionari, després de la creació de noves places "imprescindibles per a la prestació de serveis o desbloquejar els expedients de la dependència", a més de l'aplicació del 2,5% de millora salarial aprovada pel Govern central. A falta d'un estudi més detallat, Benlloch calcula que caldrien entre 2 i 2,5 milions d'euros per a poder "quadrar els comptes".

Davant d'aquesta situació, l'alcalde valora la dificultat de "quadrar els números, sobretot quan de tant en tant arriben noves sentències i resolucions urbanístiques". Per aquest motiu, s'està treballant en un estudi per a complir la llei d'estabilitat i aplicar les mesures correctores que demana la Intervenció Municipal. "En aquest context, no veig més solució a mig termini que actualitzar la contribució, després de vuit anys en què l'hem mantinguda congelada i fins i tot la vam abaixar dos anys, per tal de poder seguir mantenint el nivell de serveis de qualitat i el model de ciutat d'oportunitats, aliança amb la societat i treball amb les empreses locals, i treballar per millorar el pagament a empreses i entitats", argumenta. 

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es