Inici

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars marca tortugues de rierol en les llacunes artificials

tornar Imprimir

dissabte, 27 de juliol de 2019

Sala de premsa, Medi Ambient

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars marca tortugues de rierol en les llacunes artificials

La Guarderia Rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha aconseguit capturar dues tortugues de rierol (Mauremys leprosa) a les llacunes artificials ubicades aigües avall de la depuradora d'Almassora. Un dels dos exemplars, concretament un mascle, no havia sigut capturat amb anterioritat, per la qual cosa es tracta d'una notícia important que demostra una vegada més la rellevància de les llacunes artificials del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars per a la fauna.

Les tortugues de rierol toleren aigües salobroses i igualment estan adaptades a sobreviure en els rius de la Comunitat Valenciana. Aquesta espècie únicament a tot el món es troba al nord d'Àfrica i a la península Ibèrica.

L'estudi per a controlar l'estat de conservació de les espècies autòctones com són la tortuga d'estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) es realitza en llocs concrets del tram baix de la desembocadura, específicament a les llacunes artificials i en les goles del Millars, entre les poblacions de Borriana i Almassora. La campanya també té com a objectiu prioritari fer un seguiment exhaustiu de les tortugues exòtiques invasores com és la de Florida (Trachemys scripta) i erradicar-les del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. 

La Guarderia Rural, responsable de fer el seguiment de camp, compta amb diverses trampes per tal de capturar els exemplars. Es tracta de dos tipus d'artefactes diferents. Els primers, anomenats mornells, se submergeixen en l'aigua i incorporen enceballs ideats perquè entren els rèptils i es queden atrapats. Aquestes trampes es revisen diverses vegades al dia per a evitar que les tortugues que hagen entrat puguen ofegar-se. El segon artefacte consisteix en una trampa flotant ideada perquè els rèptils que accedisquen a la seua plataforma mòbil es queden atrapats a l'interior. En les trampes aquàtiques d'enceball i la flotant poden caure tant les espècies autòctones com les exòtiques, concretament es tracta de la tortuga d'orelles roges o també anomenada de Florida procedent del sud-est dels Estats Units i nord-est de Mèxic. 

La campanya va començar la passada primavera i acabarà a final de setembre, moment en què s'inicia la hibernació dels rèptils. De moment la Guarderia del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha retirat diversos exemplars de tortugues exòtiques. La Guarderia del Consorci col·labora des de fa nou anys amb la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana en el control i seguiment de les poblacions de tortugues endèmiques presents al paratge protegit així com en l'erradicació dels exemplars exòtics.

Galeria multimèdia

Imatges

Tortuga al Millars_2 Tortuga al Millars_1 Tortuga al Millars
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es