Inici

Les obres d'emergència a l'Escultor Ortells donen solució tècnica, segura i eficaç a la detecció de ciment aluminós en el col·legi

divendres, 9 d'agost de 2019

Obres d'emergència en Escultor Ortells_1

En només cinc dies naturals, l'Ajuntament de Vila-real i la Conselleria d'Educació han donat solució a la detecció de ciment aluminós en el forjat sanitari de l'edifici de primària del col·legi Escultor Ortells. Les obres d'emergència en el centre docent, en el qual cursen estudis actualment 437 alumnes, van arrancar dimecres passat i estaran finalitzades abans del 2 de setembre, d'aquesta manera es garanteix l'inici del curs escolar amb normalitat i seguretat. L'empresa Vijosa porta a terme els treballs, amb un pressupost de 440.000 euros. 

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el director territorial d'Educació, Robert Roig, han donat hui complida informació dels problemes detectats en el centre i les obres d'emergència que han posat en marxa, després de mantindre una reunió amb la direcció del centre i representants de l'AMPA. Benlloch ha agraït la sensibilitat de la directora i de les mares i els pares del col·legi, així com la diligència de la Conselleria per a donar resposta a una situació que, en qualsevol cas, no ha suposat un risc imminent per a la seguretat. 

"És important que quede clar que les obres s'executen com a mesura preventiva i que, en el cas que haguera existit algun tipus de risc, impossible de mesurar, l'hem atallat amb rapidesa i eficàcia", puntualitza l'alcalde. El problema no afecta ni a l'estructura de l'edifici ni al mòdul d'infantil.

La presència de ciment aluminós i una xicoteta afecció d'aluminosi en el forjat sanitari de l'edifici va ser detectada en l'inici d'unes obres de menor envergadura per a la reparació de filtracions gràcies a la tasca realitzada per l'arquitecte de la Conselleria, Alfonso Serra, qui va alertar de la possible presència de ciment aluminós el divendres 2 d'agost durant la revisió del projecte. El mateix dia es van fer les proves i dilluns ja es disposava de l'informe que confirmava la presència d'aquest material. El dimarts 6, la Conselleria decretava les obres d'emergència, que van començar finalment dimecres. "Els mecanismes i protocols han funcionat i, gràcies sobretot a la professionalitat i la diligència de l'arquitecte Alfonso Serra, hem pogut donar solució a un problema que, d'una altra forma, hauria sigut molt difícil de detectar, ja que el forjat sanitari -l'espai en el subsòl de només 1,15 metres pel qual discorren les canalitzacions- és una zona d'impossible accés", detalla Benlloch. 

La solució tècnica adoptada ara consisteix en la injecció d'un formigó especial en el subsòl que reforça la zona i garanteix la seua solidesa. "És una solució absolutament segura i eficaç, que ja s'ha utilitzat en altres centres amb èxit", valora el director territorial d'Educació. L'elecció d'aquesta tècnica en lloc de la instal·lació d'aules prefabricades obeeix a tres motius principals: la falta de temps material per a instal·lar-les abans de l'inici de curs, que haurien suposat la inhabilitació del pati i que són un trastorn innecessari per a l'alumnat. "Les aules prefabricades mai són la solució. Si tenim una opció tècnica segura i eficaç com aquesta, és sens dubte la millor", agrega. 

Després de donar una solució tècnica a aquesta problemàtica, tant la Conselleria com l'Ajuntament coincideixen en la conveniència de construir un nou centre, aprofitant la línia d'ajudes del programa Edificant. "No és que la reparació no siga segura, al contrari; però aprofitarem la sensibilitat del Consell i el programa Edificant per a construir un nou Escultor Ortells, datat el 1978 i amb 41 anys", matisa l'alcalde. Robert Roig, d'altra banda, avança que l'amplitud de la parcel·la obri diferents opcions de futur: o bé construir el nou centre en l'espai que ocupa l'actual o bé canviar l'orientació i construir-lo al pati.

Galeria multimèdia

Imatges

Obres d'emergència en Escultor Ortells Reunió amb la comunitat educativa d'Escultor Ortells Benlloch i Roig informen de les obres d'emergència en Escultor Ortells
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es