Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

Vila-real garanteix el correcte tractament de les aigües residuals amb la connexió a la depuradora d'Almassora

dissabte, 21 de setembre de 2019

L'antiga depuradora de Vora Riu deixarà de funcionar en els pròxims mesos. L'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR) de la Generalitat acaba de traure a licitació el projecte de connexió amb la depuradora d'Almassora que, amb un import de 2,8 milions d'euros, permetrà donar solució definitiva a una estació obsoleta, insuficient i amb repercussions ambientals importants. La licitació arriba després de l'acord assolit entre l'EPSAR, l'Ajuntament de Vila-real i el consistori d'Almassora, amb un projecte que garanteix el correcte tractament de les aigües residuals de Vila-real per al present i per al futur.

"La supressió de l'antiga EDAR de Vora Riu i la connexió amb la depuradora d'Almassora és un dels projectes més importants i ambientalment rellevants que s'escometran a Vila-real en els pròxims anys. Amb la canalització de les aigües a l'estació d'Almassora, totes dues ciutats tenim garantit el correcte tractament de les aigües residuals i posem també fi a una depuradora absolutament obsoleta que ha sigut font constant de controvèrsia i de problemes ambientals, polítics i econòmics", valora el regidor de Territori, Emilio M. Obiol. De fet, les males condicions de la vella EDAR de Vila-real han suposat a les arques municipals fins a 90.000 euros anuals per cànon d'abocaments.

La depurada de Vora Riu es va construir el 1978, fa ja més de 40 anys. "Des d'aleshores, en el nostre entorn s'han construït altres dues estacions; la mancomunada d'Onda, Betxí, Vila-real i les Alqueries el 1995 i, quatre anys després, la d'Almassora, molt més moderna, avançada i amb capacitat suficient per a garantir el correcte tractament de les aigües en tots dos municipis tant en l'actualitat, com en els possibles creixements futurs", destaca Obiol. "Malgrat comptar amb aquestes opcions", puntualitza, "l'obsessió pel balafiament i els projectes faraònics del Partit Popular a Vila-real ens han tingut més d'una dècada sense solucions i generant, amb ells, importants perjudicis ambientals", lamenta l'edil, en al·lusió al projecte de "megadepuradora" de més de 12 milions d'euros plantejat pel PP que va haver de ser revisat a la baixa en el mateix mandat per resultar excessiu i inassumible.

"El Partit Popular, tant a Vila-real com en la Generalitat, van embarcar la solució a la depuració d'aigües en un impossible, amb falses promeses i somnis de grandesa que mai es van materialitzar. Ha hagut de ser, una vegada més, el Consell del Botànic, presidit per Ximo Puig, el que done una solució definitiva a aquesta problemàtica, amb un projecte ambiciós però real, ajustat a les necessitats actuals i futures de la nostra ciutat", agrega. "La solució a l'EDAR de Vora Riu, en la qual portem treballant diversos anys amb el nou Consell i l'Ajuntament d'Almassora és ja una realitat", conclou Obiol. El projecte, amb un termini d'execució previst de set mesos després de la seua adjudicació, consisteix principalment en la supressió de la depuradora de Vora Riu i la construcció de noves estacions de bombament, col·lectors així com les conduccions necessàries per a impulsar les aigües cap a les depuradores d'Almassora i la mancomunada.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es