Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

El projecte Convivència a les aules adreçat a alumnes d'ESO destaca el problema de les agressions sexuals grupals

dimecres, 25 de setembre de 2019

El projecte Convivència a les aules, que des de fa 16 anys desenvolupa la Policia Local de Vila-real, aborda en aquesta nova edició el fenomen de les agressions sexuals grupals, conegudes popularment com manadas. La iniciativa, coordinada per la Unitat de Mediació Policial que dirigeix la inspectora Rosana Gallardo, consisteix en la realització de tallers i accions preventives que duen a terme agents especialitzats en la gestió de la convivència amb l'objectiu de previndre i conscienciar els estudiants sobre el problema de l'assetjament escolar.

Sota el títol Per una convivència lliure d'agressions sexuals, evitant el fenomen de las manadas, des de les nostres aules, el projecte està dirigit als alumnes de 1r i 3r d'ESO dels centres educatius de la localitat. La programació d'aquest curs 2019-2020 s'ha estructurat en quatre accions principals. Així, d'una banda es desenvoluparan tallers en aula, en els quals es repassaran conceptes associats a la convivència com ara tolerància, solidaritat o empatia, així com les diferents formes de violència (insults, assetjament, fustigació, exclusió, invisibilitat). En aquest curs s'incorpora el fenomen de les agressions sexuals grupals, conegut popularment com manadas, així com altres conceptes d'actualitat que poden resultar d'interés per als adolescents com les fake news o el problema de la criminalització i estigmatització de la immigració.

Els agents es recolzaran en vídeos il·lustratius per a abordar aquestes idees i promoure el debat entre els alumnes així com per a informar-los de la legislació sobre aquest tema i les conseqüències penals que poden tenir determinats comportaments. En aquest sentit, també es posarà sobre la taula la problemàtica de les agressions tecnològiques, relatives a la distribució de material gràfic d'altres companys a través de la xarxa, que "pot constituir un delicte contra la intimitat i injúries sobre el menor afectat, així com una infracció amb conseqüències legals". Els tallers començaran l'1 d'octubre a l'institut Miralcamp.

Una altra de les accions del programa Convivència a les aules és el concurs de redacció, en el qual participen els alumnes de 1r d'ESO, i que enguany pren com a base el llibre Invisible, de l'autor castellonenc Eloy Moreno, que gira entorn de la problemàtica del bullying. El programa es completa amb exhibicions de la Unitat Canina de la Policia Local en els diferents centres educatius, a més de xarrades informatives amb els pares i mares en aquells centres que ho sol·liciten.

La inspectora Rosana Gallardo, responsable de la Unitat de Mediació Policial de la Policia Local de Vila-real, destaca que el projecte Convivència a les aules pretén "visibilitzar una problemàtica existent i en auge, des de la prevenció i la conscienciació de tots els agents que hi participen, dotant l'alumnat d'una caixa d'eines que els permeta poder enfrontar-se a una situació tan difícil com és l'assetjament escolar". Així mateix, Gallardo destaca la necessitat de "despertar el compromís d'intentar acabar amb aquest tipus de conductes que es produeixen dins i fora dels centres educatius", sota la premissa que "la nostra indiferència ens fa còmplices".

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es