Inici -> Ajuntament -> Alcalde -> Activitat

Vila-real celebra el 9 d'Octubre com a seu dels actes institucionals del Consell amb una mirada històrica als orígens del poble valencià

tornar Imprimir

divendres, 4 d'octubre de 2019

Sala de premsa, Ajuntament, Relacions institucionals

Actes commemoratius del 9 d'Octubre_3

Vila-real celebra el 9 d'Octubre com a seu dels actes institucionals del Consell amb una mirada històrica als orígens del poble valencià

Vila-real se suma a la commemoració del 9 d'Octubre com a seu de part dels actes institucionals organitzats per la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb la Universitat Jaume I, per a celebrar el dia dels valencians. El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha inaugurat aquesta vesprada, acompanyat per l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, i el president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés, l'exposició "Valentiae Regnum: col·lecció de cartografia històrica de la Corona d'Aragó (segles XVI a XIX)" de la Universitat Jaume I, que reuneix mig centenar de mapes que permeten dibuixar els territoris de l'antic Regne de València.

A l'obertura oficial de la mostra, que es podrà visitar fins al 18 d'octubre en la seu de la Fundació Caixa Rural Vila-real, l'ha seguit una jornada de conferències històriques sobre qüestions com el paper de la dona en els Furs o la formació de les terres de la Plana en l'època de Jaume I. Les ponències han estat impartides per la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l'UJI, Carmen Lázaro, i els professors Vicent Garcia Edo i Carles Rabassa. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha destacat l'orgull que suposa per a la ciutat haver sigut triada com a seu d'alguns dels actes oficials amb motiu del 9 d'Octubre, amb unes activitats que "ens permeten posar un xicotet gra d'arena en la labor de difondre qui som i d'on venim". Benlloch ha defensat la necessitat "d'aprofundir en l'autogovern i caminar cap a majors nivells competencials, sempre acompanyats d'un finançament just i equilibrat" i ha reiterat que Vila-real "creu en el projecte autonòmic com el millor marc possible per a continuar creixent i millorant la vida de les persones".

L'alcalde també s'ha referit al compromís amb la defensa de la llengua com a part de la identitat dels valencians i del projecte comú de país. Un compromís que Vila-real ha tingut també l'oportunitat de confirmar una vegada finalitzada la jornada de conferències, amb la cercavila cívica del Correllengua, organitzada per Acció Cultural del País Valencià, en col·laboració amb la Regidoria de Normalització Lingüística.

La participació de Vila-real en la commemoració del 9 d'Octubre es completa amb el desplegament d'una banderola amb les reines de l'antic Regne de València, col·locada en totes les poblacions que tenien el privilegi de pertànyer al braç reial de les Corts medievals. La banderola s'ha penjat de l'Hostal del Rei, únic edifici medieval que conserva la ciutat, on va morir una d'aquestes reines, Maria de Luna, el 1406.

Més imatges de la jornada, en el Flickr de l'Ajuntament

Galeria multimèdia

Imatges

Actes commemoratius del 9 d'Octubre Actes commemoratius del 9 d'Octubre_1 Actes commemoratius del 9 d'Octubre_2

Veure més imatges

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es