Inici -> La teua ciutat

Vila-real modificarà l'ordenança de l'IBI per a incentivar l'activitat econòmica i facilitar el pagament

tornar Imprimir

dimarts, 8 d'octubre de 2019

Hisenda, Sala de premsa, Ajuntament

L'alcalde ha anunciat bonificacions en les ordenances fiscals

Vila-real modificarà l'ordenança de l'IBI per a incentivar l'activitat econòmica i facilitar el pagament

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat la modernització de les ordenances fiscals de l'Ajuntament de Vila-real per a incorporar incentius i bonificacions que "ajuden veïns i empreses" a fer front al pagament dels impostos necessaris per al funcionament de la ciutat i els serveis públics. Aquests canvis afectaran l'Ordenança fiscal que regula l'impost de béns immobles (IBI) així com a l'Ordenança de l'impost de vehicles de tracció mecànica i tenen com a principals objectius "incentivar l'activitat econòmica i la creació d'ocupació, beneficiar a les persones o famílies amb més dificultats, així com diversificar l'economia per a caminar cap a un model basat en la tecnologia i el coneixement".

Per a això, Benlloch ha subratllat que, en el cas de l'IBI, la proposta de l'equip de govern contempla, a més de mantindre totes les exempcions previstes per llei, "incloure més bonificacions, fins a convertir-nos en el municipi amb més beneficis fiscals de l'IBI de tota la província". 

El primer edil ha destacat de manera especial tres incentius: d'una banda, es bonificarà un 95% l'IBI als immobles d'organismes públics d'investigació i universitats tant públiques com privades. La segona de les bonificacions serà del 50% i es podran beneficiar els immobles destinats a lloguer d'habitatge, sempre que el preu del lloguer no supere els límits que s'establiran a través d'una normativa municipal.

Així mateix, la modernització de l'ordenança de l'IBI també incorporarà una bonificació, que l'alcalde ha destacat de manera especial, de fins al 95% per als immobles subjectes a activitats econòmiques declarades d'especial interés o utilitat municipal decidides pel Ple, per concórrer causes socials, culturals, històriques i artístiques o de foment de l'ocupació. L'alcalde ha posat com a exemple la possibilitat de bonificar l'IBI a projectes d'economia social que donen ocupació a persones amb diversitat funcional o col·lectius vulnerables.

En relació a la possibilitat d'ajornar el pagament de la contribució, Benlloch ha descartat la possibilitat d'un pagament a la carta perquè "l'Ajuntament no té capacitat econòmica" però sí ha avançat que s'ampliarà el fraccionament sense interessos, que actualment està en tres terminis i amb la modificació de l'ordenança fiscal passarà a quatre terminis, a més de "millorar els plans de pagament especials i els ajornaments, sempre sent sensibles amb les situacions de dificultat d'algunes famílies o empreses".

Respecte a l'impost de vehicles de tracció mecànica, l'alcalde ha recordat que a Vila-real "és dels més baixos de la província", però malgrat això s'aprovaran bonificacions en la línia de premiar la "sostenibilitat i el respecte pel medi ambient". Així, els vehicles elèctrics o d'emissions zero podran accedir a una reducció del 75% en l'impost, mentre que en el cas dels vehicles amb baixes emissions la bonificació serà del 50%.

Finalment, Benlloch ha incidit en què aquestes mesures busquen oferir facilitats i incentius a veïns i empreses en un moment d'especial dificultat econòmica per a l'Ajuntament, que ha portat a l'equip de govern a haver de plantejar una pujada de l'IBI de cara a 2020. Així, ha posat sobre la taula les quantitats econòmiques a les quals l'equip de govern ha hagut de fer front des de 2011 a causa del "desastre de la gestió urbanística del PP", que superen els 28 milions d'euros, "als quals cal sumar altres 10 milions que ja s'han pagat del préstec de 20 milions" que van demanar els populars. Això ha portat al fet que "no hi haja una altra alternativa més que pujar l'IBI". 

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es