Inici -> Ajuntament

Benlloch eleva a la Comissió d'Hisenda la modificació de l'IBI amb els informes positius d'Intervenció, Tresoreria i Secretaria

tornar Imprimir

divendres, 18 d'octubre de 2019

Hisenda, Sala de premsa, Ajuntament

José Benlloch, alcalde de Vila-real

Benlloch eleva a la Comissió d'Hisenda la modificació de l'IBI amb els informes positius d'Intervenció, Tresoreria i Secretaria

L'equip de govern de l'Ajuntament de Vila-real ha convocat per a dimarts que ve 22 d'octubre la Comissió Informativa d'Hisenda en la qual s'abordarà la modificació de l'ordenança fiscal que regula l'impost de béns immobles (IBI) amb la finalitat d'incrementar el tipus impositiu el 2020. L'alcalde, José Benlloch, que aquesta legislatura ha assumit personalment les competències en matèria d'Hisenda, presidirà aquesta comissió, en la qual s'aportaran tots els informes vinculants que donen suport a la decisió de l'equip de govern d'incrementar un 10% la contribució com a "única solució per a poder reequilibrar els comptes", tal com ha recordat l'alcalde.

Benlloch ha explicat que ha hagut d'esperar a comptar amb tota la documentació per a convocar aquesta comissió i informar l'oposició i ha avançat que la previsió és poder aprovar la modificació de l'ordenança de l'IBI en un ple extraordinari que  se celebrarà el dijous 24 d'octubre. "Es requerien una sèrie d'informes d'Intervenció, Tresoreria i Secretaria Municipal, que han sigut favorables", tal com ha remarcat l'alcalde, "i per primera vegada -ha afegit- hem sol·licitat un informe que és obligatori per llei des de 2016, encara que no és vinculant, però que pocs ajuntaments demanen i és un informe de gènere sobre com impacta aquesta modificació de l'ordenança des del punt de vista de la igualtat".

Benlloch ha admés que, com ja preveia l'equip de govern, l'informe no ha sigut positiu atés que "encara que no hi ha dades segregades específiques de Vila-real, les dades generals d'àmbit nacional apunten a la feminització de la pobresa, per la qual cosa qualsevol modificació en un impost afecta el col·lectiu més vulnerable". El primer edil ha volgut fer públiques les consideracions d'aquest informe perquè "no tenim res a amagar" i ha detallat que des de l'àrea d'Igualtat es plantegen en aquest document una sèrie de bonificacions addicionals a les previstes per l'equip de govern, dirigides a dones vídues amb una renda inferior a 1,5 vegades el salari mínim interprofessional (SMI), dones amb persones dependents al seu càrrec o famílies monoparentals.

Però, tal com ha advertit Benlloch, "la Llei d'hisendes locals marca clarament les competències dels ajuntaments i seria il·legal incloure aquestes bonificacions. Si ho fera estaria prevaricant", ha insistit. De fet, així ho han advertit també en un informe tant el secretari municipal com la tècnica de tributs. "Acceptem aquestes propostes com a recomanacions encara que aquest Ajuntament ja té molt en compte l'atenció a aquests tres col·lectius a través de les ajudes socials, tant ajudes d'emergència com renda garantida, entre d'altres", ha dit Benlloch.

D'altra banda, l'alcalde ha recordat els arguments que sustenten la decisió d'incrementar la contribució el 2020 i que queden recollits en la memòria redactada pel mateix Benlloch. "Com ja vaig dir, necessitem 2,5 milions d'euros per a reequilibrar els comptes. Mig milió d'euros l'obtindrem a través de la reducció de despeses però necessitem també incrementar els ingressos si volem continuar amb aquest model de ciutat", assenyala, i afig que "aquesta pujada no hauria sigut necessària" si no existira "l'herència de empastres i malgastos" del Partit Popular que ja suma quasi 45 milions d'euros pagats per l'equip de govern en huit anys, dels quals 28,3 milions corresponen a sentències i acords urbanístics derivats de l'etapa del PP i 16,5 milions d'euros al préstec de 20 milions que van sol·licitar els populars, i del qual s'han pagat 10 milions d'amortització i 6,5 milions només en interessos. "Podríem haver optat per incrementar les taxes esportives, o les d'ocupació de via pública, o l'impost de vehicles, però hem optat per l'IBI perquè creiem que és més just en ser un impost progressiu, per la qual cosa paga més qui més té", conclou.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es